RSS
Post Icon

yakin dengan jaminan-Nya

Mata masih segar. Ini adalah penangan terlebih tidur di siang hari (hamboih, mentang-mentang weekend =P). Oh, next week berderet seminars setiap hari, ada on-call lagi.. Please, saya rela on-call terlebih waktu atau 2x seminggu (poyo jek) asalkan bukan ditakdirkan on-call pada hari Sabtu (pagi Ahad perlu bentang case sewaktu Morning Report).
Weekend adalah masa berharga untuk beristirehat sesuka hati, bersiar-siar, beraktiviti & berprojek bebas dan....bermalas-malasan (?)


Blog-walking..terjumpa link ini di blog WMNajib~my junior, guling-guling tergelak (uit, hyperbola nyer) Adoila.. dahle tulis Jordan.. 5 tahun pulak tue.. future dentist kah? jeng jeng jeng..




"Akak, kawan saya kat Mesir dah kahwin. Akak bila lagi?" tanya adik junior
"Erm, kawan-kawan akak dah siap ada anak sulung lagi..hehe. Rilexla, semua ada misi masing-masing. Akak nak grad dulu, insya Allah. That's the most important thing right now" balas saya kembali.

Apapun, semua orang mengharapkan jodoh yang baik & kekal dipelihara-Nya. No worry, Allah dah bagi jaminan. Yakinlah!

"Perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik" (An-Nur:26)

Take home messages: Reda Allah terletak pada reda ibu bapa.
Just improve ourselves to be a better person from time to time.
"Si dia yang baik & sesuai" akan hadir pada masa & waktu yang sesuai, keadaan yang sesuai, cara yang sesuai, insya Allah (^_^)
Lengkapkan diri dengan sebaiknya sebelum tiba 'waktu itu'~ilmu & thaqafah, variasi dan mantapkan pelbagai kemahiran, pengurusan emosi, pengurusan masa, pengurusan kewangan, simpanan tabungan (sekurang-kurangnya RM 15k++) dan lain-lain.

Pada saya, tak semua orang yang berakhlak baik adalah sesuai untuk kita.

gambar hiasan berkaitan dengan yang masih hidup (^_~)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

8 walk-the-talk:

W M Najib said...

hehe.
akak pun ada pasang niat juga kah?

takpe2. akak nak habis dah belajar. sy baru je mula.

saya yakin tabung akak dah banyok.
insyaAllah

semoga Allah permudahkan urusan akak!

:)

Cik Cumi said...

sykran ats artikel....

kalau nak orang baik... berusahalah untuk mendapatkannya dengan menjadikan diri kita baik dulu...

tapi ramai xpaham sangat..
banyak yang cari yang baik utk dia, tapi telupa nak baikkan diri...

ainshams said...

najib: ameen. hehe, niat nk grad dulu insya Allah.
ehem, lelaki lagi perlu byk tabungan..so, mulalah menyimpan sket2 duit biasiswa yer.. =D

cik Cumi: u're most welcome. erm, terlupa refleksi cerminan diri sendiri la tu.. apa kata hadiahkan cermin utk org2 cmtuh? =P

Shahibul Afzan Wahab said...

tak sabar nak tunggu kad dari alang plak..hehee

Najwa Aiman said...

kak ain. ingat lg perbualan kite?
ydpah sudah. mppmah sudah. chefah sudah. sheikhah sudah.

aceh3~

isteriah je belum. heh~ :)

bile tibe waktu nnt.
jgn lupe kat adik2~ haha

mmk said...

salam..bg aku,yg paling menarik dlm entry ko kali ini adalah gambar kt bawah tue..

yg ade tulis 'berkaitan dgn yg masih hidup' =)..jeng jeng jeng =)

saje nk cipta kontroversi..hehe,jgn marah ye mata~

yellowrose said...

amboi terkenang raye taun lepas ka ???hahahaha

ainshams said...

angah afzan: insya Allah smp masa sesuai nnt, alang xkan lupe angah nyer..aderla jemputan tu, doakanla, miss u angah =D

wawa: huhu..ingat2. dah le ms tuh kt dapur, korang dtg jek kuar ayat cmtuh.. tergelak2 akak.. ala, tuh masak campak2 jek.. klu x sedap, senyap2 jela.. org pose masak kan..utk ramai2 lak tu.. heish..segan den!
smp masa nnt, insya Allah korang akan taw la.. doakan =D

shida: waaaa... kangen banget kt ang!!! huhu..mata x kisah dgn kontroversi cetusan ang ni.. krm slm kt so comel balqis (^_^)

Asma': ehem2.. ader kowt sket2. x sangke cepat masa berlalu.. huhu.