RSS
Post Icon

datang lagi!

Ramadan bulan Al-Quran

Alhamdulillah, hari ini sungguh gembira kerana tiket untuk balik ke Malaysia sudah terpampang di dinding bilik saya (^_~). Oh, harga tiket semakin melambung kini, tidak seperti saat saya di alam preklinikal (sebab tu dulu boleh balik setiap sem, huhu). Maka, lebih baik confirmkan & beli sekarang sebelum ia melonjak naik lagi, tambahan penghujung Oktober bermulanya 'aura Aidiladha', peak untuk kawasan teluk Arab!

Agen: Ko punya tarikh tiket ni,balik Malaysia 3 bulan ke?

Me: Eh, tak de la sampai 3 bulan..2 bulan setengah je.. (22okt-1jan)


Saat berborak dengan adik bongsu saya..

Syahmi: Bila along nak balik ni? Dah lama sangat along kat sana. Biasanya along balik Ogos. Syahmi dah rindu sangat pada along.

Me: Along pun rindu Syahmi jugak! along balik raya haji ni, insya Allah. Pergi tanda kat kalendar, bulan oktober nanti kita jumpe.

Syahmi: kenapa cikgu along tak kasi balik? Syahmi hari-hari pergi ke sekolah, petang cikgu kasi balik

Me: Itu sekolah rendah. Nanti Syahmi dah besar, belaja di university, duduk jauh dari rumah pun tak boleh balik hari-hari, kene tunggu cuti panjang. (cuba menjelaskan kepada si kecil yang bertanya)


Lovely weekend kali ini adalah saat 'treatment' untuk diri sendiri.. huhu~Jumaat & Sabtu fully booked! =D


Ramadan semakin menghampiri..diri terfikir, apakah 'progressive' persiapan untuk menjadi tetamu Ramadan kali ini, yang insya Allah merupakan Ramadan terakhir di bumi Jordan selama sebulan penuh. (tahun lepas, sebulan penuh Ramadan bersama family di Malaysia).

Tadi menerima msg daripada team Ramadan Rescue~dedication Ramadan. Herm, saya suka turut serta dalam dedication seperti ini, ringkas tapi, penuh ingatan kepada sahabat lain.

"Saling memberi hadiahlah kalian, nescaya kalian saling mencintai" (HR Bukhori, Al-Baihaqi, Abu Ya'la)


*cough: I just got an amazing animated e-card Ramadan from *y ****c** ( thanks!! ^_^ )


~Take note~

1.Nak mengulang berapa juz setiap hari di bulan Ramadan kali ini?Time management!

2.Tilawah Al-Quran sebelum/selepas Subuh adalah MESTI

3.Jangan malas bangun sahur ~waktu berkat(paling kurang minum air masak & kurma)

4.Tarawikh di Masjid Yarmuk, menjadi makmum kepada Syeikh Makmun (saya suka bacaan tajwid beliau, kagum!! subhanallah)

5. Berapa kisah sirah nak dikhatamkan pada Ramadan kali ini?

6.Pelanggan setia 'Gataif' setiap hari (nikmat Ramadan di Jordan)

7.Jemputan iftor

8.Bersedekah

9.Jangan membazir ketika berbuka/moreh

10.Timbang berat sebelum & selepas ramadan~ada beza tak? :P


PS>Sila ingat untuk mengulang surah Al-Kahfi pagi esok, yer.. sayyidul Ayyam


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 walk-the-talk:

Ainul Arina Madhiah said...

salam akak..
baru terperasan ada pensel dalam bungkusan tu, tenkiu2! sayang kak ain. hehe.. ^_^

ingatkan akak balik bulan lapan, oktober rupanya.. means raya sini la kan? yeay!

ramadhan kareem akak!

ainshams said...

ainul: ahaa..'pensel cordoba' utk semua BP, thanks being in my team (^_^)
ahaa..insya Allah mmg itu la plan nyer, nk ramadan & raye pose last kt cni.. & bley cuti lg lamer ms attachment (10mggu termasuk raye haji :P)

ramadan kareem 2u2.