RSS
Post Icon

pre-ramadan ice-cream

'hand-made' blueberry ice-cream

Mak: Kenapa suara lain macam je? Tak sihat ke, demam?
Me: Eh, sihat jek. Alhamdulillah, Cuma, sakit tekak sket. Musim panas kan, then, hari-hari beli aiskrim on the way balik rumah (padah rumah dekat dengan kedai, hehe)
Mak: Oh, doktor sakit. Camne tu.. Kitorang makan aiskrim Malaysia perasa asam boi, sedap!!
Me: Oh, tak puas hati.. nak jugak! Tapi, mana ade asam boi kat sini..

Saat weekend.. tadaa!!
Mak, Ain buat blueberry ice-cream, ori ni, 'hand-made' lagi..huhu~

Bahan-bahan:
Cream cheese, blueberry, plain yogurt, whipping cream, sedikit gula & esen vanila.

Oh, usah ditanya berapa sukatan, ikut citarasa sendiri la.. (ayat cover-line, padahal, main taruk jek..haha)

Beberapa hari lagi nak Ramadan..insya Allah entri seterusnya nak menaip mengenai 'Ruh Ramadan'. Sungguh, saya merindui Ramadan di Malaysia tahun lepas.. berbuka puasa & 'wajib' bangun sahur bersama seisi keluarga. Berjemaah tarawikh di masjid (mesti solat sebelah mak, lepas solat, dapat salam & peluk mak, rindunya!!!)

Lebih menghargai kenangan Ramadan di DQ hampir 5 tahun lalu. Sangat-sangat mengidamkan suasana Ramadan di Masjidil Haram & Masjid Nabawi tika berpeluang menunaikan umrah bersama famili suatu ketika dulu.

Allahumma barikna rejab wa Sya3ban wa ballighna Ramadan- HR Ahmad & Tabrani

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 walk-the-talk:

blogwalker said...

salam.
nice2.
rase nak terus carik bahan n buat jek.


-jalan2, nicce blog.
salam ramadhan ye.

yanie said...

weee~
sedapnyer ice cream blue berry...
nk jgak! hehehe.

btw, selamat menyambut bulan puasa ain... :))

farah said...

mantap2..tabik sbring! hehe

ainshams said...

blogwalker: salam kembali. selamat mencuba, alter ikut citarasa sendiri yea.

yanie: waaa..miss u dear!!
alaa..kt kedai Msia tu berlambak.. tgk gmbr2 ABC, cendol, laicikang kt blog yanie..mmg mouth watering, ok.. sebbek belum ramadan lagi..haha

farah: ngeee.. mekaseh. tak tahan huruf 'B' pada sbring tu.. haha, mmg arab la, LOL.