RSS
Post Icon

radio tanpa lagu

What sign can u see here? Angel wing sign.

Hafiz: Along tengah belajar apa sekarang?
Me: Radiology
Hafiz: Owh, best la..boleh dengar radio hari-hari..
Me: Hahaha.. bukanlah. Kalau stakat dengar radio, kat rumah pon boleh, baik along balik msia, dengar lagu dengan korang, lagi best!! Along belajar pasal X-Ray, MRI, CT scan, ultrasounds dll.. semua nya hitam putih je.. (berceloteh mengenai setiap satu)
Hafiz: Alaa..kalau macam tu lagi senang. 2 warna je kan..
Me: Yerla tuh, sebab 2 warna la yang lagi pening kepala.. dahla along tak suka warna gelap..
Hafiz: Tak pe, along kan pandai..buat exam elok-elok, pastu balik la sini..kita lawan PES.

Teringat antara perbualan dengan Hafiz a.k.a si bulat.. eish, 'makin sihat' dia sekarang, bak kata mak..
Herm, terasa otak sangat penat sekarang dek kerana 4 lectures berderet-deret hari ini, hanya rest 15 minit pada selang lect ke-2 & 3, dan 5 minit selang antara lect ke-3 & 4. No time for lunch!

Sepanjang belajar subjek ini, hari-hari rasa tak seronok. Namun, hari ini baru saya rasakan, radiology menarik!! Kenapa?? sebab.. hari ini ada lecture khusus mengenai kanak-kanak..huhu. & otak saya berusaha untuk meng'absorb' segala maklumat & mata khusyuk memandang slides di dalam kelas yang gelap bak dalam 'cinema'.

Beratus-ratus slides yang perlu dilihat. Sekali pandang, harus terus pantas menilai, apakah sign yang terlihat pada slides itu, apakah penyebabnya, nyatakan struktur yang terlihat setiap satu pada slides, contrast apa yang digunakan, apakah contraindication untuk penggunaan contrast, tiub-tiub apakah yang terdapat pada slides, blabla.. Have to remember every single things about them. Should own eagle eyes, interpreting the abnormalities just by a glance, less than a minute.

The problem is, i don't like those black & white colours.. but, that's the basic in life. Black & white, explaining so many things about human conditions, Allah The Almighty.

Saat terasa tak suka, 'down' or susah, teringat kembali kata-kata abah, 'Bukan senang nak senang. Bukan susah nak susah'. Em, banyak benarnya. Semua kejayaan takkan kosong daripada kesusahan.

Hatta Nabi SAW pun diuji saat menerima ILMU~wahyu pertama melalui Jibril AS. Ini kan pula kita umatnya..

Let's get prepare for the radiology exam which will be on this Thursday, insya Allah. May success be ours.

NB: Just got a letter from Gombak. Thanks!! really happy (^_~)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 walk-the-talk:

wani.tita said...

salam..
rindu kat ko...

haih, hafiz comel!!

=)

ishikawa said...

hahaha..
ain, hafiz memang comel..
ade ke belajaar dengar radio.. betulla budak ni

Shahibul Afzan binti Wahab said...

alang..belajar radio ek..angah pun belajar gak..tp utk oral radiology la...belajar amik bitewing, periapical n OPG...memang selalu kene wat kat patient.

seronok bile time amik tu, menjadi...kalau x jadi kecewa la sket..hehe.kesian kat patient.

btw, gud luck dukturah alang :)

ainshams said...

wani: rindu ko gak!! haha..hafiz mmg.. budak bertuah tu..

sarah: dye mmg..nk soh bljr, kne umpan dgn PES,, bdk2 zmn skg.. nak xnak, kiter pon join lawan skali..hihii

afzan: angah..huhu, alhamdulillah br td abes xm.. yeay.. btw, good luck dukturah angah!!