RSS
Post Icon

labour room versi 3 VS ot

Seingat saya, sewaktu di KAUH~King Abdullah University Hospital, kami bebas bertudung walau di dalam OT~Operation Theatre a.k.a bilik pembedahan. Sewaktu di Hospital Mafraq rotation Surgery, telah disediakan selendang khas untuk ke OT (selain sterile uniform). Hanya perlu lilit saja di kepala, mudah sekali!
Alaa..tu negara Arab!
Well, tak kisahla negara Arab atau negara apa sekalipun, tetap menginap di bumi Allah rite? =P

Terdapat hospital yang masih melarang pemakaian tudung di dalam OT dengan alasan infection control, protokol hospital dsb. Kenapa tiada sebarang inisiatif untuk membolehkannya?

Seorang pesakit wanita berbangsa Cina, kandungan pertama primigravida. Seawal pagi good progression with good variablity, acceleration no deceleration of CTG, 2:10:30sec contraction. Next review after 4hours, still the same. Later, poor to progress, CTG bayi juga semakin lemah. Segera wanita tersebut dikejarkan ke OT.

Sejurus selepas saya menukar pakaian khas ke OT~uniform berwarna biru, dengan tak rasa bersalahnya saya menyarungkan tudung seperti biasa dan tak dilupakan, kasut getah ke OT.

Saat melalui bilik Ketua Jururawat (seorang wanita bertudung), beliau menegur saya.
"Tudung tu tak boleh dipakai. Pakai tudung biru ye, ada di sebelah sana" ujarnya sambil menunjukkan ke arah tersebut.
Oh, ada tudung jugak. Good! "Ok, terima kasih"

Tadaa.. So nice in light blue colour! (opss, gambar tak dapat di-upload sebab saya hanya membawa balik charger camera sahaja, my fault!)

Pertama kali saya melihat dan memakainya. Sungguh mudah, ala-ala tudung ariani (tanpa 'inner pengeras depan'), sarungkan saja di kepala menutupi bahagian rambut dan leher hingga dada, dan kemudian pakailah cap hijau & mask OT seperti biasa. Maka, tiada alasan 'tidak dibenarkan bertudung ke OT kerana infection control'. Kreatif dengan pelbagai inisiatif. Islam itu mudah untuk dipraktikkan. Innaddina yusra (^_^)

perkongsian klik di sini

Saat di dalam OT. Sungguh, saya suka pemandangan ini. Bermula dari doktor bius, doktor kanak-kanak yang menanti untuk memeriksa bayi, para jururawat, Surgeon MO Dr Farah, Assistant HO Dr Hidayah..kesemuanya adalah wanita Muslim. Opss, bukan semangat feminisme but the point is, women also could perform their best, gaining a good team with creating an Islamic environment. The choice is yours.

Zulhijjah sedang meniti, terasa pantas masa berlalu. Dalam tak sedar, hanya berbaki sehari saya di O&G Dept. Get to know so many people, having new friends of HO yet they're friendly and helping each other~Dr Hidayah, Dr Aleya, Dr Hafidz, Dr Salwa, Dr Rizal, Dr Huei, Dr Prakash, Dr Chai, Dr Ainul. MO yang menjadi rujukan HO, tenang yet mudah dibawa berbincang~Dr Hafiz, Dr Farah, Dr Azimah.

"What do u think of her condition?" Herm, jika tak pasti, baik jangan jawab kerana sebarang jawapan tanpa fakta 'tidak sesuai' dibentang di depan specialist Dr Goh.
"Tell me, why do u order this as I want to know how you think, so that I can correct you"
"Who suppose to chart this partogram? Why it still not complete?"
"What is active management of 3rd stage of labour?"
"The station is still -1, so what do u think?"
"Tell me how you differentiate between moulding and crowning?"
"Next review at what time?"
"Being a doctor u have to think fast, act fast so you have to always bring your brain with you. A doctor is the best among population, do you know that?"
"Even Nurul the student knows, how did the rest of you get your degree without having any idea of this?"

Walaupun Dr Goh sangat tegas, namun beliau profesional dalam menegur. Tidak sesekali meninggikan suara (menjerit) hingga mengganggu pesakit lain dan tidak juga memuji jika jawapan betul sebab anda memang SEPATUTNYA tahu (huhu).

Terdapat sesetengah specialist Melayu yang suka menengking dsb. "Yang ada semua tak boleh pakai!!!! Tekanla situ!!" "Mana syntho? Haa, apa guna syntho?" Jerit specalist Melayu itu yang baru sampai, saat itu pesakit wanita baru selesai bertarung nyawa melahirkan anak pertama. Suasana tegang berlawan dengan jeritan dan suara mengerang pesakit wanita.

Api tidak boleh disimbah minyak. Jangan menggali lubang kubur sendiri. Sayangi masa depan. "synthometrin IM, given during 3rd stage of labour for uterine contraction to prevent Post Partum Hemorrhage". Jawapan 'monotonous' memang menjadi pilihan saya saat begitu. Konklusinya, usah dilayan perasaan dimarahi =P

Bau lambakan darah yang mual lagi meloyakan, bau uri atau placenta yang ...(bak telur busuk??), suara wanita yang mengerang kesakitan, bunyi alarm bagi partogram yang 'tak cantik', berlarian mendapatkan delivery set & perineal set dll.

Detik berharga pengalaman menyambut kelahiran bayi perempuan tanpa sebarang tear (koyak), menyambut kelahiran bayi lelaki dengan sedikit episiotomy (mediolateral), terketar-ketar menyelesaikan jahitan, memasang Foley's catheter, IV lines, membasuh dan menukar pakaian pesakit, mengelap bayi si comel baru lahir yang bermandian darah, memotong tali pusat, meng-assist HO menyambut kelahiran namun tiba-tiba bayi melompat ala-ala superman menyebabkan terpercik darah dan air ketuban mengenai kasut baru saya, gown baju, lengan dan sedikit bahagian muka (gatal-gatal kulit dibuatnya walaupun telah segera dibersihkan) dll.

"Dah nak senja, tak perlu basuh barang-barang di bilik belakang yer. Dengar kata, ada macam-macam cerita di situ waktu malam. Cukuplah kira alatan, basuh di bilik pesakit dan kemudian, letakkan di atas troli di penjuru berdekatan kaunter,ok" Jeng jeng jeng..Fuh, dugaan 'bermain' dengan darah, uri, wanita bersalin..'

"Puan, ini uri yer, saya letakkan di sini" kata saya sejurus selepas memeriksa uri dan membungkusnya, 'complete ragged' komen saya. Hanya wanita Islam yang akan diberi uri, selain Islam, mereka memang tak mahu uri tersebut. Maka, dibuang sahaja setelah dibungkus.

Nurses membantu memudahkan kerja-kerja doktor namun kadangkala (mungkin selalu), doktor juga dimarahi oleh nurses.
"Doktor nak order apa untuk lunch? Meh kasi duit"
"Tak pe la, biar kak chart patient ni. Doktor gi makan dulu"
"CCT (control cord traction) je, tak yah tarik kuat sangat"

"Doktor, kalau BP patient dah low tu, panggil la nurse. Jangan buat pandai-pandai sendiri"
"Doktor mana yang buat ni, tak reti nak letak sign ke? Kita nak hantar patient ke MOT ni"
"Doktor nak bongkok muda ke? Kalau tak selesa nak menjahit macam ni, tinggikanlah katil tu"
"Kenapa tak pasang line lagi? Tak tahu ke patient ni dehydrate?"

Terima kasih semua, semoga Allah membalas jasa kalian. Experience is the best teacher! Jika ditakdirkan saya bertugas sebagai HO di Hospital Selayang kelak, mungkin akan bertemu kembali dengan mereka ini. huhu~




Alhamdulillah, I finished up reading this book, a thousand of thanks to my bestie, Dijamin for giving me this kind of book. A must-reading-book, we can refresh many points that we've already known yet how to practise it somehow.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 walk-the-talk:

furqon said...

xlama lagi laa akak :p

ainshams said...

furqon: tak lama lg utk ape tu ek? =P
waa..cuak nk grad, lg cuak nk mule HO bile dah dok kerja/lepak skali dgn deorg ni.. geng2 HO dah pesan, 'nnt mintakla HO kt hosp selayang, bley jd team sekerja lagi' huhu~

ainshams said...
This comment has been removed by the author.
ismiizzah said...

Salam akk..
Saya suka baca cerita orang-orang bersalin ni walaupun satu benda pon istilah2 tu saya tak faham langsung.. hehe

adik saya pon bakal doktor jugak, tapi doktor tumbuhan, bukan doktor badan.. hihiih

miss you, akak,
Selamat Hari Raya Aidil Adha...

tembikai said...

jgn lupe beli kat sy satu denyut kasih medik tu kalo sempat tau..hehe,,tak habes ke shopping2?

littlekhalifah7 said...

sound interesting ur experience, ain. kalo buat kot putih second version ni, bole laku nih.

some medical lecturers penah kata, kena jerit dlm ward, it's normal. (boleh terima x?)

hehe.. peace!

ainshams said...

ismiizzah: huhu..doktor tumbuhan.. menarik! berbakti pd pokok.. akak mmg fail bab2 pokok &tanah2 ni.. thanks, selamat hari raya.. slmt bergotong royong PERMAI! =D
km slm kt bdk2 umah..

dijamin: haiyo..udah2ler tuh, kasi can org lain nk upload citer depan plak.. aku letak citer2 aku kt blog sendiri sajor.. utk kenangan hari tua, eceh =P

"kena jerit? herm.. nk test vokal kot. haha"
apepon, follow the flow.. kene latih wat muke xde perasaan & didik jiwa tak cepat terasa dgn ayat2 zipzas.. huuu~tp, still yg baik bley la tapis masuk kt otak. ngee