RSS
Post Icon

kepala sakit VS sakit kepala

Bezakan sakit kepala anda.

HR Ibnu Majah, Rasulullah SAW melumurkan henna (inai) pada kepala Baginda ketika Baginda sakit kepala, dan berkata, "Bermanfaat, insya Allah".


Abu Nua'im berkata, Rasulullah SAW berehat sehari dua di dalam rumah ketika Baginda sakit.


Sebab-sebab sakit kepala :

1.Cuaca (kering, lembap, panas, sejuk)
2. Perut (gastric ulcer) dsb
3. ketumbuhan atau kanser
4. Selepas makan
5. Selepas hubungan intim pasangan
6. Berkaitan dengan muntah
7. Keterlampauan cuaca panas dan sejuk
8. Berjalan malam tanpa tidur
9. Tekanan pada kepala cth: menjunjung barang berat
10. Banyak bercakap
11. Terlalu lapar
12. Demam
13. Aktiviti berat atau cergas secara tiba-tiba
14. Emosi: tekanan, risau, obses, berfikir secara dalam, pemikiran jahat


Rujukan: Kitab Tibb Nabawi



Waja' ros.. rosi..rosi..

Jr : Akak..saya kene migraine la, esok nak xm..nak makan ubat ape ek?


Erm..musim perubahan cuaca..tambah-tambah, masa musim panas yang akan datang nanti, memang biasa akan diserang sakit kepala.. Kita perlu membezakan antara jenis-jenis sakit kepala. sebab?? Management setiap satunya berbeza..


Dari perubatan, secara umumnya, ada 4 jenis sakit kepala:

1-Sinus

2-Cluster

3-Tension

4-Migraine


Kali ini, saya ingin berkongsi secara ringkas mengenai 2 sakit kepala yang sangat selalu dialami oleh para pelajar iaitu tension headache & migraine.




a) Secara ringkasnya, tension headache:

-dialami hampir 80% populasi masyarakat

-kebanyakannya wanita

-berumur 20-50 tahun

-end of the day, hujung hari (tak de orang bangun pagi-pagi yang mengadu dia dapat tension headache lepas solat subuh)

-belajar, bekerja, depress, terlalu risau dan banyak berfikir


-sekiranya ada mengalami 2 daripada 4 kriteria di bawah:

a- sakit yang menekan-nekan (pressing, tightening)

b-sakit keseluruhan kepala dari depan hinggalah belakang, kadang-kadang hingga ke tengkuk

c-kedua-dua belah kepala, kiri dan kanan

d-tidak dipengaruhi aktiviti fizikal


Management:

1-Modify lifestyle: exercise, berjalan-jalan ke luar, kawal stress

2-Ibuprofen, Acetaminophen


b) Secara ringkasnya, migraine:

-lebih menyerang kaum wanita

-berumur dalam lingkungan 15-45 tahun

-80% factor keturunan

-Aura vs tanpa aura(80%)~gangguan penglihatan, (blind spot, atau zig zag aura)


-sekiranya mengalami 2 daripada 4 kriteria di bawah:

a-satu bahagian kepala sahaja

b-berdenyut-denyut (pulsatile)

c-sakit sederhana-teruk

d-dipengaruhi persekitaran


Management:

1-Modify lifestyle: penjagaan waktu & kuantiti makanan termasuk coklat, kurangkan minum kopi/nescaffe, tidur yang teratur, kawal stress, meletakkan 'cold compressor' pada bahagian kepala yang sakit.

2-Berehat di dalam bilik yang gelap, sunyi dan tenang

2-Ibuprofen, Antiemetic


Alhamdulillah, malam tadi AMT MPPM berjaulah ke mantiqah Mafraq. Kami dari Irbid berkesempatan untuk berkongsi dalam slot Medical Talk~Tibb Nabawi&Kontemporari. Terima kasih atas kesudian AHLI PRISMA dalam meluangkan masa. Semoga ada manfaat untuk dipraktikkan, insya Allah. Maaf atas segala kekurangan.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 walk-the-talk:

Little Caliph said...

salam kak ain..
wah, kite rase cam kak ain dah boleh bukak kaunter klinik kat blog..
senang cter, dah boleh lah bukak klinik..
bg can la..
wewwittss..
=p

nak tnye ni,
ari tu g jumpe dokte,
sbb headache..
tp x tau ape dx nye..
die bg ibuprofen+muscadol(a skeletal muscle relaxant)..
kenape ye die kasi muscadol tu?

littlekhalifah7 said...

jadik tibb nabawi? xde record ke? nak nengok.. hehe ^^

ainshams said...

umairah: hee..bakal bukak hospital, insya Allah (brangan..eceh!)
owh yeke..salamtik.
awak ader sakit2 otot ke? sakit2 blkg or..lenguh2 tengkuk ke?
Dr dx awak penat study tu.. student kan.. tension kejap kot..
btw, rilex ur mind & body for a while.. g kuar maen jln2 dlu..maintain exercise & jg mkn. njoy ur life dear ^^

djamin: xde rakam2 nyer.. segan la..