RSS
Post Icon

1432H

Alhamdulillah, Happy New Year Hijra 1432!

Teringat tika alam sekolah rendah, mesti ada Sambutan Awal Muharam, pelbagai persembahan dan pertandingan diadakan. Memang menarik sebab.. tak perlu masuk ke kelas.. huhu.

Setelah sekian lama tahun berganti tahun, kini 1432H membuka tirainya. Sambutan tahun ini? No more pertandingan nasyid, mewarna, bercerita, berpidato dsb.. (papai zaman kanak-kanak)

Kini terasa lebih bererti kerana disambut bersama keluarga, berjemaah di Masjid Khairiah, TSG (tak sampai 1 km dari rumah). Membaca doa akhir tahun, berzikir beramai-ramai, bersolat maghrib berjemaah, membaca doa awal tahun dan diikuti santapan rohani oleh Pak Jamal, Timb Pengerusi AMAL Malaysia.

Sememangnya kita bertuah atas segala nikmat yang dimiliki, alhamdulillah atas nikmat iman, Islam, ilmu, keluarga, harta dsb. Berbanding dengan keruntuhan akhlak kisah-kisah masyarakat yang ditayangkan di tv, mahupun penindasan/kemiskinan di negara-negara luar.

"Eee, tak bosan ke duduk kat rumah je malam-malam? Enjoy la. You all ni tak de life la"
Kesudahannya, mereka memperuntukkan 'enjoy', atau menikmati 'life' di pusat hiburan. ~sedutan drama Ponti Anak Remaja~

"Mak ayah I ni kolot lagi, sebelum Maghrib kena ada di rumah, wajib solat dan makan berjemaah"
"Eh, wujud lagi ke family macam tu? Peliknya.." ~sedutan drama Dakwah Muharam~
Apabila kebersamaan dalam keluarga dan menghidupkan sunnah dipandang asing oleh masyarakat.

Daripada Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda, "Islam itu mula tersebar dalam keadaan dagang (asing) dan ia akan kembali dalam keadaan dagang (asing). Maka, beruntunglah orang-orang yang asing" (HR Muslim)

Oh, pelbagai kisah yang saya saksikan di tv sepanjang sebulan lebih di Malaysia (dah memang kaki tv kan.. haha). Yang pasti, setiap kisah masyarakat boleh dinilai dengan mata hati sendiri. Yang baik dijadikan ikutan, yang buruk dijadikan sempadan dan minta dijauhkan.

Siapakah pemenang Anugerah Skrin tahun ini? Saya sokong cerita Taubat Nasuha. Pertama kali menonton pada Syawal tahun lalu, memang tangkap leleh di akhir cerita.. dah diulang tayang pun tak jemu-jemu. Siapa yang tak tengok lagi, silalah download.. lakonan yang sangat berkesan, moral yang menusuk ke hati saya rasakan.
"Kalau tak suka, pulangkan.." ayat Jalaluddin Hasan kepada menantunya, Fauzi Nawawi.

Selain itu, saya puji Astro Oasis, suka sangat!! Kenapa ek? Herm, tontonlah sendiri.. hehee~

Semoga lembaran 1432 Hijrah berupaya meng'hijrah'kan diri kita keseluruhannya ke tahap lebih baik, insya Allah. Salam Ma'al Hijrah (^_^)


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 walk-the-talk:

ismiizzah said...

Salam maal hijrah akak..

ada lagi lebih kurang sebulan yer di rumah tu....

balik nanti jangan lupa bawa ole-ole tau... hihihi

mesti dah byk buat 'preparation' kan... hehehe
kirim salam pada adik bongsu akk yg tembam tu.. hehe

ainshams said...

salam maal hijrah kembali..

uwaa..rase xmo blk jordan bley..nk dok kt umah jek..heee~

huhu..bleyh2, tgkla nnt akk bw ape utk korg ek.. opss, ermmmm.. nnt kiter citer ek =P

yg tembam, adik second last.. yg bongsu tuh keding jek..hee.

atiqah_nazeri said...

salam ma'al hijrah kak ain
semoga tahun baru lebih diberkati :)

sy pun sokong drama Taubat Nasuha

nangis2 dgn kak sarah wktu tgk dulu
T____T
terus rasa x nak kawen. haha

ainshams said...

tqah: salam ma'al hijrah!
akak yg soh sarah download, promoter berjaya kan =P

uh? motif..? hahaa.. alaa, tuh depends on sifat orang la kan. doa2 partner akan dtg insya Allah ok.