RSS
Post Icon

kot putih, bukan selimut putih

dapatkan segera yang original!!

Aktiviti selepas imtihan.. celebrate dengan makan-makan special, pillow talk bersama kawan-kawan yang nak grad, tengok acara malam perasmian & perlawanan-perlawanan bola (demam World Cup katenyer..yeah!! Dengar-dengarnya, Portugal bakal Juara, namun, Spain tidak kurang hebatnya..oh, kita saksikan di akhir nanti)


Dan kebiasaannya, 2 hari selepas imtihan..buku, notes atau bahan-bahan bacaan ditolak ke tepi… Namun, keadaan berlainan pada hari itu..suasana sepi, semua khusyuk membaca.. (adakah menyahut 'Kempen Membaca' oleh pihak kerajaan?? hehee)


Kot Putih.. sebuah buku yang menghimpunkan kisah-kisah yang dilalui para pelajar Perubatan & Pergigian JUST. 5 hingga 6 tahun mereka melalui liku-liku hidup demi mendapatkan segulung ijazah. Perjalanan hidup ini cuba diabadikan dalam 58 tulisan yang dikarang oleh mereka sendiri.


"Satu buku yang menarik, mempunyai 1001 erti ketika menelusuri pembacaannya, menyingkap 1001 perkara dalam kehidupan pelajar perubatan dan pergigian di Jordan. Rencah pengalaman dan ilmu bersulam erat mencipta 1001 erti yang menghidupkan" –Hilal Asyraf, Langit Ilahi


Junior : Akak special dapat awal & dapat percuma sebuah buku, pelancaran buku ni 17hb.

Me : Ok, ye ke? hehe..ni yang best ni.


Sebenarnya, saya mendapatkan buku tersebut sejurus selepas selesai imtihan (MERDEKA!!). Pada malam itu, kawan-kawan sebatch ada yang berangkat pulang bercuti di Malaysia. Kesempatan itu saya gunakan untuk mengirim oleh-oleh, buah-buahan untuk family yang sentiasa dekat di hati. Tak semena-mena, bertambah kiriman buat family.


"Thanks dear for all these. Dah dapat kiriman daripada Maryam (Piya). Mak tengok buku ni, ok.. tapi, sayangla.. kenapa tak diwarnakan semua page bergambar? Tak clear..tapi, mak perasan jek muka Ain" kata mak.


"Uh? Mak Nampak ke? Hehe.. Ain pun tak taw deorang letak gambar-gambar tu. Alaa mak, tu percubaan pertama. Kira orait la kan. Lagipun kos percetakan kat sini mahal" balasku.


"Ada jek cetak hitam putih yang cantik gambarnya. Ni tak clear sangat" kata seorang teman.


Apapun, tahniah kepada adik-adik krew Kot Putih! You have done a very good job guys!!


Pelbagai kisah asam garam, pahit manis menimba ilmu di bumi Irbid. Sedar tak sedar, insya Allah hanya setahun tempoh berbaki untuk saya dan kawan-kawan sebatch Medic di bumi Anbiya' ini. (oh, ini belum ditolak pulang ke Malaysia 10 minggu untuk attachment hujung tahun nanti, maka, kurang dari setahun).


Semoga tempoh berbaki ini diisi sebaiknya untuk mengoptimumkan potensi diri, mempersiapkan diri untuk kembali ke Malaysia berbakti kepada ummah, meningkatkan keupayaan diri untuk beralih ke 'level' seterusnya, insya Allah.

Salam rejab!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 walk-the-talk:

Fez said...

Gaya gambar buku ni disusun dah mcm kat kinokuniya. hehe.

MaUt said...

umah sape kapet ijau?

best2 kot putih..jadi kenangan di waktu lanjut usia

ainshams said...

fez: hehe..ko imagine la klu dicetak edar ke kinokuniya, MPH kt Msia, terus top-ranking duit MMJ & aku plak segan sbb xletak nama pena..ngeh2.

farah: errrmmm..rumah.... XY kot.. haha, ops, rahsia! :P
yeah, mmg kenangan.. lamer sgt dok jordan kan. mcm2 cite ader. heh.