RSS
Post Icon

pelita atap

"Siapa diri kamu akan datang dicorakkan oleh buku apa yang kamu baca sekarang"

Jangan letakkan pelita di atas atap.
Apa maksudnya??
Imam Ghazali pernah mengumpamakan ilmu yang tidak diamalkan samalah sepeti meletekkan pelita (lampu) di atas atap. Apa hasilnya?
Ruang di dalam rumah tetap gelap kerana cahaya hanya tersebar di atas atap, bukan di dalam rumah.
Begitula perumpamaan ilmu yang tidak diamalkan, cahayanya hanya berlegar-legar seputar akal tetapi tidak menusuk ke dalam hati nurani. Rentetan itu, ilmu ini tidak menghasilkan tindakan.

Sudah 2 bulan saya berada di Malaysia. Kini hanya berbaki seminggu sebelum kembali ke Jordan semula bagi meneruskan baki beberapa bulan pengajian di sana. Setiap hari mata saya penat menangkap butir ayat di dada akhbar. Jika dikira kerutan di dahi dek terkejut dengan bacaan tajuk pada setiap helaian, pasti sudah tak terkira kesannya. Namun, Alhamdulillah kulit kita kaya dengan collagen. eceh =P

Masalah sosial, akidah, rasuah, anak luar nikah, 'aktiviti songsang', simbah asid, rogol-bunuh-bakar, bomoh/sihir-menyihir dsb.. Na'uzubillah.
Pernah saya terbaca dalam ruangan soal-jawab agama "Ustaz, kesan love bite boleh dibawa solat kah?" Aduhai.. sedih dan kasihan. Allahu yahdina wa yahdihim.

Sedangkan mahasiswa banyak (bukan semua) masih terleka atau mengambil sikap aku-tidak-pedulisma, malah ada yang sibuk dengan asobiyah kumpulan tertentu. Fikirkanlah maslahah umum..
Oh Malaysia..gerun saya memikirkan apakah akan terjadi kepada keturunan akan datang T_T

Mukmin Profesional:Celik Mata Hati
oleh Ustaz pahrol Mohamad Juoi


Bahagian Pertama
Bab1: Mukmin Profesional, Integriti dan Kompetensi
Bab2: Hidup cemerlang dengan memberi
Bab3: Erti kecemerlangan dunia dan Akhirat
Bab4: Sikap positif Penentu Kejayaan
Bab5: Kesedaran~Celik Mata Hati

Bahagian Kedua
Sinopsis Langkah Mukmin Profesional
Langkah1: Hidayah-Petunjuk Hidup
Langkah2: Ibadah(tujuan hidup)
Langkah3: Syariat Jalan Hidup
Langkah4: Solat Bekalan Hidup
Langkah5: Zikir Pendorong Hidup
Langkah6: Dosa Penghalang Hidup
Langkah7: Mati Pengakhiran Hidup

Penutup: Kembali kepada Fitrah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

SOLUSI

SOLUSI~Panduan Hidup Bersyariat

Uncle Tan: Majalah ini sangat bagus woo, ilmiah. You boleh order kalau nak dari edisi pertama
Me: Oh yeke. I baru 1st time nak beli & baca ni. I ambil edisi 25 & 26.
Uncle Tan: Edisi 26 yang lattest. Betul manyak bagus, I tarak tipu woo.

Solusi edisi 25: hati yang ikhlas tidak akan terkesan oleh pujian mahupun kejian.
~mujahadah melwana nafsu
~Muslim yang islamophobia
~Bank islam mahal?
~kisah Saudah bt Zam'ah
~Keajaiban kulit manusia

Solusi edisi 26: Dunia hanya bernilai apabila dimanfaatkan untuk akhirat
~Apakah nilai anda?
~Red Flag dalam kehidupan : Terbukti maksiat dan dosa memberi kesan kepada kehidupan kita. malahan, kesan-kesan itu ada kalanya begitu jelas kelihatan. Hakikatnya, Allah sedang memberian amaran kepada kita. 'Red flag' untuk kita segera bertaubat.
~Hiburkan isterimu
~Aku dipanggil Cikgu
~Khunsa ingin nikah

Majalah yang saya rasakan bernas & padat dengan ilmu, dari kulit hadapan sehinggalah ke kulit belakang. Malah, setiap artikel dinyatakan biodata penulis dan setiap info agama dinyatakan sumber bagi setiap satu.

Di saat longgokan majalan Dara, Nur, Fesyen, Pengantin, Rapi dsb memenuhi pasaran, kini timbul sebuah majalah penuh berilmiah gaya santai yang sesuai untuk santapan minda & rohani buat masyarakat. Alhamdulillah. Tahniah buat Solusi terbitan Telaga Biru!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

1432H

Alhamdulillah, Happy New Year Hijra 1432!

Teringat tika alam sekolah rendah, mesti ada Sambutan Awal Muharam, pelbagai persembahan dan pertandingan diadakan. Memang menarik sebab.. tak perlu masuk ke kelas.. huhu.

Setelah sekian lama tahun berganti tahun, kini 1432H membuka tirainya. Sambutan tahun ini? No more pertandingan nasyid, mewarna, bercerita, berpidato dsb.. (papai zaman kanak-kanak)

Kini terasa lebih bererti kerana disambut bersama keluarga, berjemaah di Masjid Khairiah, TSG (tak sampai 1 km dari rumah). Membaca doa akhir tahun, berzikir beramai-ramai, bersolat maghrib berjemaah, membaca doa awal tahun dan diikuti santapan rohani oleh Pak Jamal, Timb Pengerusi AMAL Malaysia.

Sememangnya kita bertuah atas segala nikmat yang dimiliki, alhamdulillah atas nikmat iman, Islam, ilmu, keluarga, harta dsb. Berbanding dengan keruntuhan akhlak kisah-kisah masyarakat yang ditayangkan di tv, mahupun penindasan/kemiskinan di negara-negara luar.

"Eee, tak bosan ke duduk kat rumah je malam-malam? Enjoy la. You all ni tak de life la"
Kesudahannya, mereka memperuntukkan 'enjoy', atau menikmati 'life' di pusat hiburan. ~sedutan drama Ponti Anak Remaja~

"Mak ayah I ni kolot lagi, sebelum Maghrib kena ada di rumah, wajib solat dan makan berjemaah"
"Eh, wujud lagi ke family macam tu? Peliknya.." ~sedutan drama Dakwah Muharam~
Apabila kebersamaan dalam keluarga dan menghidupkan sunnah dipandang asing oleh masyarakat.

Daripada Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda, "Islam itu mula tersebar dalam keadaan dagang (asing) dan ia akan kembali dalam keadaan dagang (asing). Maka, beruntunglah orang-orang yang asing" (HR Muslim)

Oh, pelbagai kisah yang saya saksikan di tv sepanjang sebulan lebih di Malaysia (dah memang kaki tv kan.. haha). Yang pasti, setiap kisah masyarakat boleh dinilai dengan mata hati sendiri. Yang baik dijadikan ikutan, yang buruk dijadikan sempadan dan minta dijauhkan.

Siapakah pemenang Anugerah Skrin tahun ini? Saya sokong cerita Taubat Nasuha. Pertama kali menonton pada Syawal tahun lalu, memang tangkap leleh di akhir cerita.. dah diulang tayang pun tak jemu-jemu. Siapa yang tak tengok lagi, silalah download.. lakonan yang sangat berkesan, moral yang menusuk ke hati saya rasakan.
"Kalau tak suka, pulangkan.." ayat Jalaluddin Hasan kepada menantunya, Fauzi Nawawi.

Selain itu, saya puji Astro Oasis, suka sangat!! Kenapa ek? Herm, tontonlah sendiri.. hehee~

Semoga lembaran 1432 Hijrah berupaya meng'hijrah'kan diri kita keseluruhannya ke tahap lebih baik, insya Allah. Salam Ma'al Hijrah (^_^)


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

fondant cup cakes

Handmade fondant cup cakes

Tadaa.. these are my 1st trial, specially made for my beloved family (^_@)

"Along, syahmi nak kereta spot" kata Syahmi
"Adik, bagi abang fiz lady bird & 2 tayar kereta spot taw" kata hafiz

kanak-kanak..suka berebut, huhu~love them damn much!! Sehhatein.

Owh, out to Teluk Intan, my only kampung. bissalamah enshalla.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

di mana kesopanan & kesusilaan sebagai pesakit?

Emergency Dept di Malaysia memang sibuk, sangat sibuk jika dibandingkan dengan suasana di hospital Jordan. Jika di Jordan begini, tak perlulah saya stay back sehingga lewat malam, malah terpaksa 'bertarawikh di ER' sewaktu on-call dek ketiadaan kes yang diperlukan.

1st triage, 2nd triage, Zon Asthma, Fever Center, Zon Biru (observation), Zon Merah (kritikal), Zon Kuning (separa kritikal), Zon Hijau (selain yang disebutkan), ruangan khas untuk mengambil darah, bilik prosedur (contohnya bagi membuka jahitan atau jahitan ringan), bilik OSCC (one stop crisis center) bagi kes rogol dan tak dilupakan bilik operasi 999 di mana mereka di situ bertugas menjawab/menapis panggilan 999 di seluruh Malaysia. Kerjasama berpasukan!

Tepat jam 8 pagi bermulalah round bersama Consultant Dr Alwi. Pada saya, beliau hebat teori dan praktikal, malah informatif dan rendah diri.

"Tell me physiology of sweating"
"What's the anatomy/histology/embryology of heart"
"What indication for GTN"
"What's the primary & secondary assessment"
"If we dissect basal skull, what anatomy we can find?"

"If patient already low BP, what drug will u choose? What's the pathophysiology of that drug?"

Isnin lalu, usai round yang sangat berilmiah (ala-ala round dgn Dr di KAUH, huhu), saya menuju ke Fever Center. Sempat saya menyelak CPG Dengue sebelum ke Fever Center.

Pesakit demam bertali arus di 1st triage, mendaftar lalu terus dihantar ke Fever Center. Setibanya mereka di Fever Center, mereka ke bilik 1 untuk diambil rekod vital signs. Seterusnya menunggu giliran nama dipanggil untuk bertemu doktor bertugas. Seandainya perlu (kecuali yang hanya demam selama 1 hari), darah diambil di bilik 1 sebelum mereka menanti giliran untuk dipanggil semula bertemu doktor bertugas selepas hasil ujian darah mereka keluar. Rawatan dan kaunseling diberikan. Jika keadaan mereka agak teruk, mereka dihantar ke Observation Zone atau dihantar ke wad.

Tiba-tiba tengah hari itu..

"Berapa lama lagi nak kene tunggu? Dah sejam saya tunggu. Ni dah hari ke-3 anak saya kena datang untuk ambil darah!!!! Doktor ni tahu buat kerja ke tak?" bentak seorang lelaki menuju ke bilik kami, padahal tika itu masih terdapat pesakit di dalam bilik.

Saya terkejut. Dr Noraini tenang tanpa respons.


"Maaf encik, tunggu di luar dahulu ye, kena ikut giliran. Terima kasih" kata jururawat Kak Ita.

Lelaki tersebut masih 'bising' di luar, menambah kehangatan suasana di Fever Center. Namun, kesemua kakitangan menjalankan tugas masing-masing seolah-olah tiada apa berlaku.

Selang 2 pesakit, tibalah giliran anak kepada lelaki tersebut.
Keputusan darah menunjukkan anaknya berada pada tahap yang baik, tambahan anaknya bebas daripada tanda-tanda membahayakan walaupun 2hari sebelumnya platlet agak rendah selepas demam 5 hari. Kini, history good, VS stable, FBC within normal range.

Dr Noraini sangat tenang menerangkan keadaan terkini pesakit kepada bapanya.

Lelaki tersebut mendengar dan sesekali bertanya dengan nada yang tinggi.
"memang tak payah nak masuk hospital kan? Kang dah balik, kene denggi pulak. Doktor kena teliti buat kerja. Doktor tahu ke tak?"

"Encik tak perlu risau. Seperti yang saya terangkan tadi, ada beberapa kriteria yang saya lakukan. Maka, berdasarkan assessment yang saya lakukan, saya yakin anak encik tiada tanda-tanda denggi buat masa ini. Jika anak encik tidak demam sehingga esok, maka tidak perlu datang ke hospital. Namun, jika demam dalam masa 48jam, perlu datang kembali untuk pemeriksaan lanjut" cukup teratur dan tenang intonasi Dr Noraini.

Usai penerangan, pesakit dan bapanya keluar. Agak terkilan. Sudahlah diherdik. Tiada ucapan terima kasih terluah (atau saya yang tidak dengar, padahal saya yang menghantar mereka ke pintu bilik).

Adakalanya, ucapan maaf bisa meleburkan bara kemarahan dan ucapan terima kasih bisa menghilangkan tiap titisan keringat dan hasilnya terjalinlah kemesraan dan sifat berlapang dada sesama manusia.

Sudahlah tiada masa rehat, tak sempat lunch dek pesakit bertali arus. Sesetengah doktor masih kepenatan dek post-call mode. Kini dimarahi pula. Menambahkan lagi kehangatan di Fever Center. Namun, doktor perlu sentiasa tenang dalam apa jua keadaan.

Saya terfikir, 'bukan seorang dua yang membuat FBC, bahkan berpuluh-puluh pesakit di hampir setiap wad melakukan FBC. Adakalanya, perlu repeat FBC tersebut. Menunggu keputusan darah sekitar 2 jam lebih adalah biasa di hospital kerajaan. Jika terasa beban menunggu, pergilah ke hospital swasta, jimat masa & duit melayang!'

Semoga saya diberi kekuatan dan kesabaran tatkala berdepan situasi sebegitu akan datang.


"Sabar itu susah tapi, sabar itu indah~fa sobrun jameel"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

inspirasi pengorbanan

Si comel masih dalam keadaan kritikal, keadaannya tiada tanda beransur stabil meskipun sudah hampir 20 minit pasukan MA(medical assisstant), pakar kanak-kanak, MO bahagian Emergency dan jururawat berusaha sedaya mungkin.

“Mak, tunggu di bilik menunggu ye, terima kasih atas kerjasama” nasihat Dr Paediatrics buat si ibu yang setia bersama bayi 2 bulan itu. Riak wajah si ibu kelihatan tenang, namun gelogak jiwa hanya Dia Maha Mengetahui.

‘Oh, sudah pukul 11pagi’, getus hati saya. Teringat janji bersama rakan HO yang baru dikenali untuk memeriksa progression keadaan pesakit di katil 3. Kes polis.

Saat saya melalui bilik menunggu untuk ke ‘Yellow Zon’ katil 3, terlihat kelibat si ibu tadi, bunyi esakan jelas sekali.

“Doktor, anak saya.…” sayu suaranya.
Sungguh. Hati saya terusik dengan esakan ikhlas itu. Kasih ibu tak layak dijual beli, nilainya tinggi tak terkira.

“Maaf, puan. Saya pelajar elektif, belum doktor lagi. Insya Allah para doktor sedang berusaha, kita doa banyak-banyak yer. Yang lain, serahkan pada Allah” ujar saya sambil mengusap bahu si ibu. Terlihat naskhah Yasin pada meja di sudut bilik itu, lantas saya menapak menagmbil senaskhah yasin dan memberikan kepada si ibu.

“Doa ibu buat anaknya tiada hijab insya Allah. Puan kuatkan semangat dan pergantungan, semoga puan diberi ketenangan. Maaf, puan. Saya pergi dulu ye. Ada tugasan di tempat lain” lantas saya berlalu menyelesaikan janji dan tugasan lain.

Setengah jam berlalu. Saya menuju ke arah pesakit bayi 2 bulan dan si ibu tadi.


Pengorbanan si ibu muda,‘terpaksa’ berhenti kerja demi menjaga 2 anaknya yang mempunyai penyakit istimewa Syndrome Down. Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang tidak sama sekali mematahkan semangatnya untuk berkhidmat buat permata cahaya kurniaan Ilahi.

Murni sekali pengorbanan si ibu.. Sesuailah ungkapan, syurga itu terletak pada tapak kaki ibu.

Teringat saya akan kelibat seorang remaja perempuan berusia 17 tahun yang menjalani ‘monthly check up’ tatkala kandungannya mencecah awal 2nd trimester. Pelbagai soalan menjangkau benak saya tatkala melihat keadaannya yang datang seorang diri. Marital status: single. Ya Allah!!

Ultra sound dijalankan. Bergenang air matanya melihat benih di dalam rahim sedang membesar dengan sihat. Setelah beberapa nasihat berkaitan kesihatan diberikan, remaja itu berkata, “Doktor, saya masih belum mampu melupakan tragedi hitam itu..” suara yang terluah antara dengar dan tidak. Sayup sekali.

Setelah mendengar kisahnya sambil membaca ‘document forms’ pada computer, barulah saya memahami, remaja malang itu menjadi mangsa ‘haruan makan anak’. Kasihan. Sungguh. Sedih dengan perangai Melayu.

Aduhai..inikah hasil bangsa yang telah lebih 50 tahun menggapai kemerdekaan?

Pengorbanan remaja itu untuk terus bersusah payah secara bersendirian membesarkan anak dalam kandungannya, berdepan dengan tohmahan masyarakat, perlu teguh mendepani masa depan diri dan anak yang tak pasti. Semoga remaja itu diberikan kekuatan dan hidayah yang berpanjangan. Ameen.

“Dan kami perintahkan kepada manusia (untuk berbakti kepada) orang tuanya. Ibunya telah mengandungkannya dalam keadaan kesusahan demi kesusahan dan menyusukannya selama 2 tahun. Maka bersyukurlah kepada-Ku dan kepada kedua orang tuamu dan hanya kepada-Ku lah kamu kembali” (Luqman : 14)

Telusi lembaran sirah Aidiladha pada surah As-Soffat ayat 100-108. Aidiladha lambang pengabdian dan pengorbanan hamba kepada Tuhannya (Nabi Ibrahim As kepada Allah SWT) dan anak kepada ayahnya (Nabi Ismail AS kepada Nabi Ibrahim AS).

Setiap insan akan berdepan dengan keadaan yang memerlukannya melakukan pengorbanan. Semoga pengorbanan yang kita telah atau bakal kita lakukan kelak juga berpaksikan pengabdian kepada Rabb kerana matlamat hidup ini adalah mencari mardatillah.

“Puasa pada hari Arafah akan menghapuskan dosa setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang”(HR Muslim)

Taqabbalallah, kullu 3am wa antum bi khair.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

labour room versi 3 VS ot

Seingat saya, sewaktu di KAUH~King Abdullah University Hospital, kami bebas bertudung walau di dalam OT~Operation Theatre a.k.a bilik pembedahan. Sewaktu di Hospital Mafraq rotation Surgery, telah disediakan selendang khas untuk ke OT (selain sterile uniform). Hanya perlu lilit saja di kepala, mudah sekali!
Alaa..tu negara Arab!
Well, tak kisahla negara Arab atau negara apa sekalipun, tetap menginap di bumi Allah rite? =P

Terdapat hospital yang masih melarang pemakaian tudung di dalam OT dengan alasan infection control, protokol hospital dsb. Kenapa tiada sebarang inisiatif untuk membolehkannya?

Seorang pesakit wanita berbangsa Cina, kandungan pertama primigravida. Seawal pagi good progression with good variablity, acceleration no deceleration of CTG, 2:10:30sec contraction. Next review after 4hours, still the same. Later, poor to progress, CTG bayi juga semakin lemah. Segera wanita tersebut dikejarkan ke OT.

Sejurus selepas saya menukar pakaian khas ke OT~uniform berwarna biru, dengan tak rasa bersalahnya saya menyarungkan tudung seperti biasa dan tak dilupakan, kasut getah ke OT.

Saat melalui bilik Ketua Jururawat (seorang wanita bertudung), beliau menegur saya.
"Tudung tu tak boleh dipakai. Pakai tudung biru ye, ada di sebelah sana" ujarnya sambil menunjukkan ke arah tersebut.
Oh, ada tudung jugak. Good! "Ok, terima kasih"

Tadaa.. So nice in light blue colour! (opss, gambar tak dapat di-upload sebab saya hanya membawa balik charger camera sahaja, my fault!)

Pertama kali saya melihat dan memakainya. Sungguh mudah, ala-ala tudung ariani (tanpa 'inner pengeras depan'), sarungkan saja di kepala menutupi bahagian rambut dan leher hingga dada, dan kemudian pakailah cap hijau & mask OT seperti biasa. Maka, tiada alasan 'tidak dibenarkan bertudung ke OT kerana infection control'. Kreatif dengan pelbagai inisiatif. Islam itu mudah untuk dipraktikkan. Innaddina yusra (^_^)

perkongsian klik di sini

Saat di dalam OT. Sungguh, saya suka pemandangan ini. Bermula dari doktor bius, doktor kanak-kanak yang menanti untuk memeriksa bayi, para jururawat, Surgeon MO Dr Farah, Assistant HO Dr Hidayah..kesemuanya adalah wanita Muslim. Opss, bukan semangat feminisme but the point is, women also could perform their best, gaining a good team with creating an Islamic environment. The choice is yours.

Zulhijjah sedang meniti, terasa pantas masa berlalu. Dalam tak sedar, hanya berbaki sehari saya di O&G Dept. Get to know so many people, having new friends of HO yet they're friendly and helping each other~Dr Hidayah, Dr Aleya, Dr Hafidz, Dr Salwa, Dr Rizal, Dr Huei, Dr Prakash, Dr Chai, Dr Ainul. MO yang menjadi rujukan HO, tenang yet mudah dibawa berbincang~Dr Hafiz, Dr Farah, Dr Azimah.

"What do u think of her condition?" Herm, jika tak pasti, baik jangan jawab kerana sebarang jawapan tanpa fakta 'tidak sesuai' dibentang di depan specialist Dr Goh.
"Tell me, why do u order this as I want to know how you think, so that I can correct you"
"Who suppose to chart this partogram? Why it still not complete?"
"What is active management of 3rd stage of labour?"
"The station is still -1, so what do u think?"
"Tell me how you differentiate between moulding and crowning?"
"Next review at what time?"
"Being a doctor u have to think fast, act fast so you have to always bring your brain with you. A doctor is the best among population, do you know that?"
"Even Nurul the student knows, how did the rest of you get your degree without having any idea of this?"

Walaupun Dr Goh sangat tegas, namun beliau profesional dalam menegur. Tidak sesekali meninggikan suara (menjerit) hingga mengganggu pesakit lain dan tidak juga memuji jika jawapan betul sebab anda memang SEPATUTNYA tahu (huhu).

Terdapat sesetengah specialist Melayu yang suka menengking dsb. "Yang ada semua tak boleh pakai!!!! Tekanla situ!!" "Mana syntho? Haa, apa guna syntho?" Jerit specalist Melayu itu yang baru sampai, saat itu pesakit wanita baru selesai bertarung nyawa melahirkan anak pertama. Suasana tegang berlawan dengan jeritan dan suara mengerang pesakit wanita.

Api tidak boleh disimbah minyak. Jangan menggali lubang kubur sendiri. Sayangi masa depan. "synthometrin IM, given during 3rd stage of labour for uterine contraction to prevent Post Partum Hemorrhage". Jawapan 'monotonous' memang menjadi pilihan saya saat begitu. Konklusinya, usah dilayan perasaan dimarahi =P

Bau lambakan darah yang mual lagi meloyakan, bau uri atau placenta yang ...(bak telur busuk??), suara wanita yang mengerang kesakitan, bunyi alarm bagi partogram yang 'tak cantik', berlarian mendapatkan delivery set & perineal set dll.

Detik berharga pengalaman menyambut kelahiran bayi perempuan tanpa sebarang tear (koyak), menyambut kelahiran bayi lelaki dengan sedikit episiotomy (mediolateral), terketar-ketar menyelesaikan jahitan, memasang Foley's catheter, IV lines, membasuh dan menukar pakaian pesakit, mengelap bayi si comel baru lahir yang bermandian darah, memotong tali pusat, meng-assist HO menyambut kelahiran namun tiba-tiba bayi melompat ala-ala superman menyebabkan terpercik darah dan air ketuban mengenai kasut baru saya, gown baju, lengan dan sedikit bahagian muka (gatal-gatal kulit dibuatnya walaupun telah segera dibersihkan) dll.

"Dah nak senja, tak perlu basuh barang-barang di bilik belakang yer. Dengar kata, ada macam-macam cerita di situ waktu malam. Cukuplah kira alatan, basuh di bilik pesakit dan kemudian, letakkan di atas troli di penjuru berdekatan kaunter,ok" Jeng jeng jeng..Fuh, dugaan 'bermain' dengan darah, uri, wanita bersalin..'

"Puan, ini uri yer, saya letakkan di sini" kata saya sejurus selepas memeriksa uri dan membungkusnya, 'complete ragged' komen saya. Hanya wanita Islam yang akan diberi uri, selain Islam, mereka memang tak mahu uri tersebut. Maka, dibuang sahaja setelah dibungkus.

Nurses membantu memudahkan kerja-kerja doktor namun kadangkala (mungkin selalu), doktor juga dimarahi oleh nurses.
"Doktor nak order apa untuk lunch? Meh kasi duit"
"Tak pe la, biar kak chart patient ni. Doktor gi makan dulu"
"CCT (control cord traction) je, tak yah tarik kuat sangat"

"Doktor, kalau BP patient dah low tu, panggil la nurse. Jangan buat pandai-pandai sendiri"
"Doktor mana yang buat ni, tak reti nak letak sign ke? Kita nak hantar patient ke MOT ni"
"Doktor nak bongkok muda ke? Kalau tak selesa nak menjahit macam ni, tinggikanlah katil tu"
"Kenapa tak pasang line lagi? Tak tahu ke patient ni dehydrate?"

Terima kasih semua, semoga Allah membalas jasa kalian. Experience is the best teacher! Jika ditakdirkan saya bertugas sebagai HO di Hospital Selayang kelak, mungkin akan bertemu kembali dengan mereka ini. huhu~




Alhamdulillah, I finished up reading this book, a thousand of thanks to my bestie, Dijamin for giving me this kind of book. A must-reading-book, we can refresh many points that we've already known yet how to practise it somehow.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

labour room versi 2 & k'tan

Pagi ini, semua HO dan MO Dr Hafiz kelihatan kurang bermaya, post-call mode.
"Why the patient get anemic?" tanya Dr Goh di luar tirai pesakit saat ward round.
Seorang demi seorang HO ditanya. Tiba-tiba terasa akan tiba giliran saya, dup dap.
"Nurul, why do you think?"
"1st, she is pregnant eventhough not all women get anemic during pregnancy" jawab saya. Baru saya hendak menarik nafas bagi jawapan seterusnya, Dr Goh bertanya lagi.. "2nd?"
"Alshan akal (opss, terkeluar arab plak..) i mean, low meat intake" jawab saya kembali
"you mean, dietary?" Dr bertanya lagi
Saya mengangguk sambil menyesali tersalah keluar bahasa tadi.
Seorang HO lain menyatakan dilutional anemia.
Dr Goh menerangkan serba sedikit sambil mengiyakan jawapan saya, alhamdulillah.
Sebenarnya, serta merta saya terlintas lecture Dr Hala (paeds haematologist) yang ditulis tangan oleh student, yang pernah saya baca dahulu.

Walaupun Dr Goh sangat tegas & very particular, but she seems nice to the patients.

Dr: How's the FBC right now?
HO: I didnt get the result yet since 7am (now at 910am)
Dr: No matter how hard you work to get them, the most important is, you have to get everything before ward round. If you have to drive there & do it yourself, then do it. I dont praise eventhough you passed through many challenges as it's all about your own duty. I'd been at your place before.

Tengah hari itu, saya baru terfikir nak berehat sebentar, kebetulan HO DR Hidayah mengajak kami lunch bersama, tiba-tiba..
"Dr, pesakit baru sampai..os 9cm, hantar ke bilik 10, siapa nak handle" jerit nurse di kaunter.
Kami segera ke bilik 10, pesakit baru tiba diusung dan beliau diminta beralih ke katil delivery.
Delivery set diambil, sterile glove & gown dipakai. Dengan tak semena-mena..
"Dr, kepala baby dah keluar" jerit nurse.
Dr Aisyah menghampiri dan serentak itu baby terus menggelungsur keluar tanpa sempat apa-apa arahan dikeluarkan.
Oh, sungguh pantas! Saya terkejut.
Suasana kelam kabut. Dengan segera saya mengambil cord clamp dan menyediakan Lignocaine (tak sempat nak sediakan tadi dek baby dah nak keluar sangat).
Tugasan seterusnya berjalan seperti biasa. Alhamdulillah, setel.

Saat pesakit cina datang ke labour room, habis keluar semua istilah Mandarin yang baru dihafal.. 'tong ah.. pangsai.. blabla..', jika pesakit india dengan istilah-istilah Tamil, begitu juga dengan istilah-istilah orang asli (?) hehee..

Konklusi, bahasa adalah perkara pertama yang akan diperlajari walau di mana kita berada. Singkatan istilah-istilah medik juga ada yang berlainan, contohnya CBC di Jordan disebut FBC (full blood count) di Malaysia.

Oh, cukup.
Cuti=no more medic :P

Alhamdulillah, tadi seharian berada di UIAM Kuantan bertemu sahabat-sahabat banat Gen5 DQ. Terasa indah ukhwah kerana-Nya. Lunch & halaqah sayyidul ayyam, berkongsi kisah masing-masing, bergambar bersama-sama. Sangat terharu, ada sahabat-sahabat yang mengalirkan air mata saat pertemuan itu T_T

Ketika bergosip mengimbas detik-detik ketika Minggu Haluan Siswa, tasmi' di kelas-kelas, kisah-kisah i3dah bersama, dimarahi dek tak ingat hafazan dsb. wah.. detik-detik yang sangat manis mengenali kalian!! Waa..korang semua dah besar, huhu..

Terima kasih atas layanan & sambutan yang diberikan. Uhibbukunna fillah~
Wish you all the best in your future (^_~)

Ukhwah itu indah, andai bertemu berpisah kerana-Nya, bertemu tak jemu berpisah tak gelisah dek keyakinan bahawa Tuhan memelihara ikatan hati-hati ini, insya Allah.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

labour room versi 1

Penat pusing-pusing kawasan meletak kenderaan mencari petak kosong, 'lagi 2 minit nak pukul 8 ni' getus hati saya. Belum dikira naik lift, naik tangga..blabla..

Alhamdulillah, 1 petak kosong dijumpai. masalah selesai. Sebaik melangkah ke bahagian pentadbiran melapor diri pada hari pertama, saya diarah berjumpa Dr Goh di wad bersalin.

Dr Goh sedang membuat rounds bersama HO & MO lain.

Me: Dr, I'm Nurul, elective student.
Dr: Owh. Have u done epi (episiotomy) before?
Me: Leisah (ammi Jordan yang bermaksud belum), ops, i mean, not yet but i wanna practise.
Dr: Ok, no prob maa.. but u've to observe & report 5cases then u can handle delivery by yourself, under supervison. Ok ah?
Me: Ok doc, thanks u ah.

Saya hanya banyak memerhati dan mengekori doktor-doktor bertugas. Terlalu banyak prosedur yang berlainan daripada Jordan, banyak yang tidak pernah saya lakukan namun, perlu dilakukan sewaktu HO kelak. Belajar di tempat berlainan, pengalaman yang berlainan.

Kes pertama yang saya lihat saat itu.
"Puan, tarik nafas, tahan, dan push dalam 10 saat ye. Tak nak keluar suara. Puan boleh puan, sikit je lagi"
Uweekkk..si comel menggelungsur keluar sambil bersuara. Saat bayi keluar, lafaz syukur kedengaran. habis air dan darah terpercik. Kasut baru saya juga terpalit air ketuban. Bayi dilap-lap membuang sisa darah.
Suaminya masih di sisi si isteri memberikan sokongan tak berbelah bahagi.
"Puan, saya nak potong tali pusat sekarang. Selawat yer puan"
"Puan, tengok anak apa ni" kata doktor lagi sambil menunjukkan kepada si ibu.
"perempuan" jawab si ibu.
Kemudian, bayi diletakkan di atas dada si ibu. Terus tangisan terberhenti. Keajaiban.
"Puan, kami nak keluarkan uri, jangan meneran yer"
Setelah uri dikeluarkan, si ibu mengerang kesakitan lagi saat dijahit. Walaupun telah disuntik Lignocaine (ubat bius), namun dek 3 lapisan jahitan yang perlu dilakukan dari bahagian dalam hinggalah luar (bahagian kulit paling terasa sakit), si ibu tetap mengerang sedikit.
"Maaf ye Puan, kita dah sampai jahitan di lapisan kulit, akan rasa sakit sikit. Puan bertahan yer"

Selesai. Si ibu dibersihkan. Bayi dihantar ke bilik bayi buat sementara. Pakaian ibu diganti & bayi dikembalikan ke pangkuan ibu untuk disusukan.

"Doktor, tak boleh tambah dose utuk Lignocaine ke?" soal saya.

"Sebolehnya dielakkan sebab kesannya kawasan tersebut akan membengkak dan penjagaannya lebih rumit" jawab Doktor Hafiz.


Setiap jam, pasti ada tangisan si comel yang baru lahir ke dunia. masya Allah. Dan setiap jam juga, para doktor kelam labut menyelesaikan tugasan itu.

Suasana ini sangat berlainan dengan Jordan. Terasa warga Malaysia penuh lemah lembut dan masih mengadun nilai islamik dalam pekerjaan. (regardless who you are or which your true colour)

Pada hari kedua, saya meninjau-ninjau sebaik sampai ke wad bersalin, lalu terdengar suara di bilik 5.

"Nurul, tolong pakaikan gown. I nak buat vacuum suction" kata Dr Hafiz, MO di bahagian itu.

Segera saya menyelesaikan tugasan.

Owh, macam ni ke vacuum, getus hati saya. Pertama kali saya melihat dan membantu dari jarak dekat. 2x percubaan, namun gagal. Darah terpercik mengenai gown, mask muka dan lengan tangan saya. Ibunya sudah mengerang kesakitan, bacaan CTG (denyutan jantung bayi) semakin lemah. 'Ya Allah, berikan yang terbaik buat mereka' doa saya dalam hati.

Suasana kelam kabut. Doktor pakar, Bahagian operation theatre, pakar bius dan pakar kanak-kanak segera dihubungi. Pesakit perlu segera dibedah, jika tidak.. ia tak dapat diselamatkan.

Saya melihat HO, Dr Liyana mengisi borang consent, dan Dr Aishah mengisi maklumat ke dalam komputer.

Mata saya terpaku, 'marital status: single, age:18' Ya Allah!!!
Tak sempat bertanya lanjut mengenai peskait itu kerana pesakit segera dikejarkan ke bilik pembedahan.

Saya meninjau ke katil-katil seterusnya, memerhati cara memasukkan foleys cath, branula selain membantu apa yang perlu. Tengah hari itu, saya sudah berani melakukan kerja-kerja tersebut. You have to observe more than once, remember the steps & then be confident.

Tak dilupakan saat labour room round bersama Dr Goh pagi itu.

"Is it the way you present the case? What have u learn in med school?"
"Give me definition of station..lie..attitude..blablaa.."
"no need to do that blablaa"
"why..how.."

Herm, sebaik selesai round, kesemua HO menarik nafas lega & membuat 'ruangan diskusi'..huhu. Terasa 'aura panas' mereka.

Pernah seorang Dr india yang tegas berkata, "Where the idiot HO?" saya diam tanpa reaksi (sebab saya pelajar elektif, belum HO lagi, hehe) 'aduh, kasarnya. Tapi, masih boleh diterima lagi as long as tak mengutuk dalam bahasa melayu, kerana itu akan lebih menusuk hati, panas telinga' getus hati saya.

"Hosp Selayang semuanya computerized. Everything u chart, it' ll be recorded. & if u change anything, it's easier for medicolegal"
"Selepas membuat apa-apa prosedur, kira balik setiap alatan yang digunakan. Delivery set 5+5, perineum set 7+3, kira berapa gauze, cotton, tampon yang digunakan. Lepas basuh, masukkan data dalam komputer, kalau tak cukup, memang boleh jadi kes polis"

Kata orang, zaman HO paling mencabar. Year, saya dapat rasakan aura itu. Kesemua HO tampak sangat letih. Penat, berdiri dan berjalan sepanjang hari. Saya terfikir sendiri, mampukah saya bertugas dengan baik nanti? oh, Tuhan..

klik di sini buat bakal-bakal ibu bapa

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

31st dec

Happy 22nd birthday to my bro.. Muhammad Akmal
Semoga kekal dalam Iman, dikurniakan kebahagiaan dunia akhirat, wish u all the best in your future.
Hadiah ni utk tempoh 5tahun punya birthday, ok.. huhu~ (along kene bajet maa..)

Hari terakhir bulan 10 2010...esok bermulanya tempoh 6 minggu praktikal di Hospital Selayang. (bermakna sudah seminggu saya bercuti di Malaysia)
Perasaan?? None.
Harapan?? Semoga saya dapat belajar & praktis dengan sebanyak & sebaik mungkin, insya Allah.
2minggu Obs & Gyne (perbidanan & sakit puan)
2minggu Emergency (kecemasan)
2minggu Medicine (perubatan)

Oh, jangan lupa bawa kertas evaluation pada setiap akhir rotation. Docs, kasi evaluation best2 yer,hehe. Arigatoh~

Erm, hari ini ada tetamu akan hadir ke rumah. Maka, saya teringat hadis ke-15 dalam Kitab Hadis 40 Imam Nawawi.

Daripada Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:
Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah dia berkata baik atau dia diam.
Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah dia memuliakan jiran tetangganya.
Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah dia memuliakan tetamunya. (Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim.)

Selamat datang kepada tetamu itu, kata orang, tetamu datang membawa rezeki,ameen (^_~)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

100~yalla bai

Lalalaaa~My 100th entry!!

Alhamdulillah, asbahna 3la fitratil Islam (",)

Tanpa disedari, 2 rotation sudah diselesaikan. Insya Allah hanya berbaki Paediatrics (Jan-Feb), Obs & Gynecology (Mac-April), Final MCQ&Oral (Mei)...oh, cuak nak finale, ok!

Mengimbas exam surgery (read: horrible surgery) 3 hari lalu. Setiap station osce 5 minit, kes panjang~dekat 5-6 baris (kat bawah ni saya dah summarize), kena buat physical exam/ambil history & jawab oral 5 soalan.

Station 1, Male patient diagnosed to have colon adenocarcinoma (kanser usus), found through Ultrasound having liver mets. Kes panjang, 5 baris. Nak kena buat full physical exam up-toe & jawab 5 soalan, all in 5 minutes only. station pertama selalu cuak terlebih!

Station 2, Male patient experienced throbbing perianal pain (sakit pada dubur), fever & done surgery last 2 months. Now he complaint of discharge at her under-cloth.
Ini ada 5 arahan juga, ambil history (mula-mula blurr jap, apa yang nak ditanya ni), apa diagnosis masa mula-mula dia sakit dulu yang menyebabkan perlu surgery (perianal abscess), apa diagnosis sekarang (fistula), apa kesan keadaan sekarang (recurrent, incontinence), apa management(fistulotomy).

Station 3, Doc Muhd Ghazu (my supervisor for renal tumor seminar~OMG! He still recognizes me..)
male patient having liver cirrhosis (hati rosak), do physical exam. (kes 3baris)
Inspection hand~looking for leukonychia, poilonychia, beau's line, palmar erythema, dupuytren's contracture, flapping tremor.
Head & neck~looking for pallor, jaundice, fetor oris, flushing of face
Chest~looking for gynecomastia, loss of hair, spider nevi
Abdomen~looking for abdomen distension, striae, caput medusa, everted umbilicus, ascites (do transmitted thrill & shifting dullness maneuver), palpate organomegaly (reduced liver span & spleenomegaly), auscultate bowel sound, renal arteries etc.
The rest~looking for testis atrophy, do PR exam for hemorrhoids, muscle wasting, petechiae & bleeding (as low vitamin K)
Alhamdulillah, I perform very well in last station (as a compensation for my 1st station), by a glance I could see all points being ticked by the doctor . huhu~eagle's eye!

That's for osce. Mini-osce 10 slides with 10 cases+pictures/Xray/CT scan/MRI, with 4 questions that need about 3 answers in each. Each slides in 2 minutes only. Memang ada (agak banyak) yang tak sempat! haih.

After all, alhamdulillah kholasna. Markah? tawakal.

Opss, why I can't stop smiling?? grr~not an insane.
Excited of going back to Malaysia this noon for 10weeks vacation. Ehem, it's not a really vacation as I'm going to do practical about 6weeks at Hosp Selayang.
Ok, continue packing my things. Have a safe journey insya Allah.

Ehem, jangan lupa solat sunat dhuha & solat sunat musafir sebelum keluar rumah. Daa!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

dup dap

So many things to jot down here but feels out of time.. but, it doesn't mean I'm studying 24/7..huhu~

Finally, today is my last day dawam at hospital for Surgery rotation. Suddenly the shining of exam's aura waving at me..grrr.. still I'm not finishing my study yet, lots of things to read, memorize, repeat.. OMG!!

This week is full of exams for all my 6th year colleagues, wish you all the best friends (^_^)

Deep inside (unfortunately obviously transparent =P) , there's a pleasant feeling to meet my family this coming weekend. (but also some palpitation..why uh? could be due to over-excited? huhu)

Owh, stop. Back to reality. study study & study!! Allahumma yassirna Allahumma najjihna.

Mini-osce & osce Surgery~Tuesday, 19/10. Pray for me, uh. Thanks!

Ehem, not to forget~feliz cumpleaƱos 24to mi novia. Wish u luck & happiness ever after.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

26

Hadis ke-26 dalam susunan Hadith 40 Imam Nawawi

Daripada Abu Hurairah RA berkata, Rasulullah SAW telah bersabda,
1-Setiap anggota manusia adalah sedekah bagi setiap terbitnya matahari
2-Kamu berlaku adil antara 2 orang yang berbalah adalah sedekah
3-Kamu menolong lelaki menaiki binatang (kenderaannya) atau menolong ia mengangkat barang ke atas tunggangannya adalah sedekah
4-Perkataan yang baik itu sedekah
5-Kamu membuang bahaya di jalanan adalah sedekah (HR Bukhari & Muslim)
Sodaqo Rasulullah SAW

Hadis ini menyerlahkan nilai peribadi seorang Muslim, di mana peluang untuk berbuat sedekah amatlah luas dan terbuka setiap hari.

Melalaui hadis ini, dapat dibahagikan 2 pembahagian sedekah; iaitu

i-Sedekah untuk diri sendiri~Jelas dalam point pertama.
"Setiap pagi, setiap anggotamu menjadi sedekah. Setiap tasbih adalah sedekah, setiap tahmid adalah sedekah, setiap tahlil adalah sedekah, setiap takbir adalah sedekah, menyuruh kepada kebaikan adalah sedekah, melarang kemungkaran adalah sedekah. Dan memadai dari yang demikian itu dengan mendirikan 2 rakaat solat sunat Dhuha" Riwayat Muslim.

ii-Sedekah untuk orang lain~point ke-2 hingga ke-5.
Pertolongan diberikan untuk orang lain, tapi pahalanya kembali kepada orang yang menolong. Tiba-tiba, saya terfikir point ke-3 dalam hadis itu dengan kehidupan di Jordan. Murakib-murakib di kalangan syabab yang selalu membantu akhawat, gigih mengangkat barang-barang yang berat, contohnya menuju ke airport atau dari airport menuju ke rumah kediaman.

Wallahu A'lam.

p/s: Seronok dinner di Italian Pizza setelah sekian lama tidak menjejakkan kaki ke situ =P

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

recharge!

"Renal Tumor" merupakan tajuk seminar saya bagi rotation surgery, pembentangan pada Ahad lalu (semalam). Supervised by Doc Muhammed Al-Ghozu.
Bab yang paling saya tak suka dalam surgery~Urology, bab yang paling saya tak suka dalam Patho~Oncology. Tup-tup, yang tidak disukai itulah yang saya dapat. heish..

Di akhir seminar saya, "Do you have any question? Feel free to ask the doctor (^_~) Thank you". huhu.
"Anjad excellent" komen doctor.
Alhamdulillah, selesai seminar. Lega.

Sebelah malamnya, saya menyertai program Az-Zikr; Liqo bersama Syeikh Makmun. Setelah sekian lama tak melihat wajahnya, eceh =P Namanya meniti di bibir para pelajar Melayu di sini sejak saya di tahun 1 lagi. Tatkala meniti ke tahun 2, saya pernah menyertai Pertandingan Hafazan anjuran JUST (khidmat tullab) pada bulan Ramadan. Saya terbaca iklan itu secara tidak sengaja tatkala melewati bahagian handasah. Kategeori Juz 1-5, 1-15, atau 30juz.

Pada hari pertandingan, seorang demi seorang peserta masuk. Dari luar sudah kedengaran bacaan para peserta, masya Allah.. masyi nya mereka! Cuak pulak. Bisik hati saya. "It's ok, bukan aim untuk menang, tapi ini wasilah untuk lebih mempertingkatkan hafzan sambil mengukur kelancaran hafazan saya setelah setahun lebih meninggalkan alam graduasi Persijilan DQ".

Dengan kaki kanan, saya melangkah masuk ke bilik tatkala tiba giliran saya. Bismillahi tawakkal tu 3lallah.

Terdapat 2 lelaki berjubah putih di dalam bilik itu. Seorang berjambang tebal sambil berwajah serius dan tekun menundukkan pandangan (hanya memerhati mushaf), manakala seorang lagi berjambang agak nipis dan manis dengan senyuman tanpa mushaf.

Setelah memberitahu nama, takhassus dan kategeori pilihan..

"Ulang dan sambung.." , baca awal surah An-Nisa'.. dan lain-lain, terdapat 5 soalan spontan (tiada undian/cabutan).


Ada beberapa kesalahan yang saya lakukan tika itu sambil diperbetul oleh lelaki tanpa mushaf itu. Sebelum saya keluar bilik, lelaki tanpa mushaf bertanya kepada saya,

Lelaki: Ko tinggal kat mana?
Me: Irbid.
Lelaki: Ko pernah solat kat Masjid Yarmuk tak?
Me: Pernah.
Lelaki: Kenal tak siapa imam di situ?
Me: Kenal nama, tak pernah jumpa, tapi aku tahulah.. imamnya Syeikh Makmun, ramai yang kata beliau hebat dan masyi Al-Quran (dengan nada yakin)
Lelaki: Aku lah Syeikh Makmun yang ko sebut tu..
Me: Erkk..? Engkau ke? oo..ok (sambil muka dah panas terasa malu yang teramat sangat)
Lelaki: So, ko dah pernah jumpa la ni kan?
Me: Yea. Thanks tasmi' hafazan aku tadi. (terus tunduk dan berlalu keluar setelah memberikan salam)

Saya takkan lupa detik pertama pertemuan itu. Sejak itu, saya hanya mendengar bacaan beliau tatkala menjadi makmum di Masjid Yarmuk. Namun, semalam merupakan pertemuan kali ke-2 kerana beliau dijemput memberikan pengisian dalam Akademi Tahfiz Az-Zikr PERMAI. Siap dapat bergambar beramai-ramai. (ehem2 pihak penganjur, silalah upload gambar tu ek=P Arigatoh)

Antara tawjihat beliau,
1-Allah menguatkan kita dengan amal jama'i
2-Semakin banyak ayat yang dibaca & dihafal, semakin banyak kekuatan & motivasi diperlukan
3-Kenal pasti ayat-ayat mutasyabihat
4-Otak kita dijadikan mampu untuk menghafal Al-Quran, memahami Al-Quran dan menguasai Al-Quran.
5-Al-Quran untuk semua, bukan golongan tertentu sahaja.
6-Al-Quran dijadikan sebagai kawan kita, untuk mengenali diri kita.
7-Baca, lihat mushaf, dengar dan hafal betul-betul, sampai masuk ke hati, sebati menjadi darah daging sehingga peneman di alam kubur. (saya suka part ini)

Beliau juga menceritakan pengalaman beliau, Subhanallah..kagum saya!

Antara tips yang beliau kongsikan adalah:
1-Asas menghafal adalah mengulang (ayat ini diulang berkali-kali)
2-Manfaatkan waktu lapang seoptimum mungkin
3-Manfaatkan waktu dalam perjalanan; contohnya di dalam bas ke universiti/berjalan kaki menuju ke pintu kelas (Beliau paling banyak menghafal & mengulang tika ini)
4-Waktu makan, pasang bacaan syeikh.. so, dapat makanan perut dan makanan jiwa.

5-Tidak mengapa menghafal tanpa tertib susunan AQ (contoh surah Al-baqarah, kemudian Surah Al-kahfi & maryam..namun, mampu mengaitkan dan mengumpulkan kembali susunan hafazan tersebut)
6-Bagi masa kepada diri andai futur, namun, jangan terlalu lama. Bangkit kembali dan teruskan dengan bersungguh-sungguh.
7-Jadual mengulang AQ dengan tersusun. (Muslim perlu ada & mematuhi tanzim)

Alhamdulillah, pengisian yang bermakna oleh Syeikh yang disegani. Semoga dapat meningkatkan semangat & beristiqamah dalam jalan ini sehingga hujung nyawa, insya Allah.

Terima kasih daun keladi kepada pihak penganjur atas pengisian dan jamuan raya.

Jazakumullahu khairan jaza'.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

malas vs Jihad

Kadang-kadang, rasa malas nak buat baik.. haish.. astaghfirullah!

Bangun seawal pagi dan siap bersahur lagi (
Sesungguhnya bersahur itu ada keberkatan). Saya memulakan aktiviti di KAUH dengan morning report di tingkat 8. Sejurus selepas itu, saya & Anis berjumpa dengan Dr Mohd Al-Ghozu di klinik bagi bertanya mengenai pembentangan seminar kami, Renal Tumor pada Ahad ini (uwaaa.. wish us luck!)

Rutin biasa~mengambil history/physical exam/investigation/menyediakan report. Baru nak duduk sambil menyediakan report, tup tup, Dr Husen Al-Hess sudah
menjelma. Nah! Pesakit kami menjadi sasaran pertama beliau. Seorang demi seorang pesakit, dari katil ke katil kami lawati dan kes dibincangkan. Kaki dah lenguh, otak dah penat nak mengerah & meng-absorb maklumat. Sedari 9.15 pagi sehingga 12 tengah hari tidak duduk setempat, berdiri & berjalan-jalan. Aduhai..

Jeng jeng jeng.. tiba masa lunch, yeah! bersurai. Sesudah itu, masa seminar sebelah petang juga terlajak-lajak.. sungguh bersemangat doktor menambah & bercerita seiring pembentangan para pelajar. Doktor, hari Khamis ni janganlah terlajak-lajak masa..nak cuti!! huhu.

Sesampainya di rumah, saya segera menunaikan solat asar kerana saya perlu ke kelas tasmi'. Heish, dah lama tak tasmi' ni, cuak & malas pula! Jika diikutkan hati, memang malas nak pergi. Tapi, memikirkan banyak lagi yang perlu dihabiskan sebelum grad. Mampukah saya?
Allahumma yassirna ya Kareem. (tambahan saya akan balik bercuti di Malaysia selama 2 bulan setengah pada bulan depan, horayy..tak sabarnya nak balik Malaysia!!!! ).

Fikir sekali, memang malas (tambahan kelas saya habis lambat, maka saya sangat letih).
Ikutkan hati (baca: NAFSU), memang tak nak pergi tasmi'.
Apa yang perlu saya lakukan?? Nak ke tak nak?? Road not taken.
Yeah, kita perlu kuat melawan perasaan/nafsu MALAS!! Muslim perlu kuat. Mujahadah nafsu adalah jihad.
(meniupkan motivasi buat diri sendiri)

Usai tasmi', saat berbicara dengan Syeikhah pada petang tadi, kami berkongsi tips menaikkan semangat mengulang &
Tibb Nabawi.

Masak air bersama jintan manis, miramia, babun di atas api. Sesudah itu, asap tersebut dihidu, insya Allah elok untuk pesakit resdung, manakala air minuman baik bagi penghidap lelah & masalah pernafasan. Kalau nak sedap, campurkan dengan teh & sedikit gula. Selamat mencuba!!

(sorry, saya hanya tahu nak translate jintan manis jek, miramia & babun tu~boleh didapati di kedai-kedai rempah di Jordan, tak tahu lah disebut apa dalam BI/BM, hehe)

Alhamdulillah, kali ini saya berjaya menepis penyakit MALAS itu. Dan hasilnya, saya mendapat perkongsian baru. Semoga Allah tetapkan hati & kuatkan semangat saya untuk terus istiqamah, insya Allah.


Benarlah firman Allah,
"Sesiapa yang berjihad, maka jihadnya itu untuk dirinya sendiri. Sesungguhnya Allah Maha Kaya, tidak memerlukan sesuatu" (Al-Ankabut: 6)

NB: Ehem. 24092010; Alhamdulillah, it's been a year. Semoga kekal dipelihara-Nya, insya Allah (^_^) Please get yourself well prepared, ok!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

demo

Me: Mak tengah buat ape tu?
Mak: Baru lepas bersahur dengan Syahmi
Me: Waa..kagumnya adik bangun sahur
Mak: Harini last Syahmi puasa 6
Me: Alhamdulillah, tahniah! Baru darjah 2, dah rajin nak join puasa 6. Hee..along baru nak start..

Selasa, Rabu, Khamis~UPSR 2010. All the best Hafiz!
Trial SPM 2010 juga in progress kini~fighting Syifa'!

1/9~bermulanya UPSR 1998. Saya pun kurang pasti bagaiman gaya saya sewaktu menghadapi UPSR sebenar dulu (ingat kenangan bermain jek, hehe), tapi sebaik selepas UPSR, diikuti dengan SPRA (Sijil Peperiksaan Rendah Agama). Alhamdulillah, dapat 5 A & mumtaz. Mak abah gembira, kita dapat pahala. Zaman kanak-kanak.. memang senang nak score, padahal tak pulun study pun..heh. Kalau sekarang begitu, kan best!

Ahlan wa sahlan kepada adik-adik juniors yang baru sampai, selamat mengembara ilmu di Bumi Syams, kutiplah keberkatan bumi Anbiya', ada hikmah permukiman kita ke sini, insya Allah.

Kuantiti pelajar di Irbid semakin bertambah, kalau dulu sewaktu saya di tahun 1, boleh kenal semua seniors akhawat, kini.. harapkan cam muka juniors sajalah, herm.. Saja ingin mencoretkan sedikit flash-back self defense, slot akhir sewaktu taklimat keselamatan. Yerla, kelompok Melayu semakin besar, orang-orang berniat jahat semakin agressive, semoga ikhtiar self defense dapat membantu di saat kecemasan, diiringi tawakkal kepada Allah. Ingat 5 +6!!

1- Menjerit sekuat hati dalam apa keadaan sekalipun sewaktu diganggu, KECUALI apabila diganggu 'flasher'. Selepas menjerit, berlari sekuat hati ke arah tempat yang ada kelompok manusia, contoh kedai/pasar raya. Flasher ni termasuk dalam kelompok sakit mental, recall Psychiatry tahun 5 dulu..

2-Sekurang-kurangnya, bawalah kunci rumah, pen & telefon bimbit setiap kali keluar dari rumah. Memandangkan pepper spray tidak boleh digunnakan di Jordan (bersalahan dengan undang-undang di sini), maka gunakanlah kunci (yang diselitkan di celah-celah jari sewaktu berjalan, so, senang nak goreskan/cederakan penyerang), pen (untuk mencucuk penyerang), dan telefon bimbit untuk speed dials nombor-nombor kecemasan.

3-Striking areas kita (weak areas bagi penyerang), cara-caranya telah saya demonstrasikan kepada adik-adik juniors akhawat.

a-Mata; cucuk mata penyerang, atau baling pasir ke arah mata penyerang (sambil membaca ayat 9 surah yasin). Sesungguhnya mata amat berharga =P

b-Hidung; kawasan tulang yang senang retak & terdapat Little's Area (selalu berlaku pendarahan).

c-Telinga; pendengaran & keseimbangan. Ketuk kedua belah telinga penyerang dengan tapak tangan, ini boleh diaplikasi walaupun sewaktu terperangkap di 'kawasan mati', contoh terperangkap pada dinding.

d-Tekak; antara clavicles & throat. Jika dicucuk di bahagian sini, kebiasaannya, badan penyerang akan refleks ke belakang, andai tangan digenggam akan terlepas sedikit.

e-Groin area (weakest point of male); tendang sekuat hati sambil menjerit & lari. Atau jika penyerang menyerang dari arah belakang, cubit peha penyerang pun ok.

f- Kaki (instep of foot); Jika diserang walaupun dari arah belakang, pijak kaki penyerang sekuat hati (jika mangsa memakai kasut bertumit, memang lebih ummph!)

4-Demonstrasi self-defense bagi serangan/gangguan sewaktu di dalam bas (berdiri/duduk), sewaktu berjalan, diragut, collar grasp, wrist grasp & crossed wrist grasp, weapon.

5-Apapun, yakinlah! Allah sebaik-baik Pemelihara, sebaik-baik Penjaga. Allahu ni'mal wakeel, ni'mal maula wa ni'man naseer. Pelihara hak Allah, nescaya Allah akan memelihara kita. Manusia berhati jahat memang banyak, tapi, mereka takkan mampu berbuat apa-apa tanpa izin Allah. La hau la wala quwwata illa billah. Tiada daya dan tiada upaya melainkan dengan izin Allah. Jagalah solat di awal waktu, amalkan Al-Ma'thurat pagi & petang, berwudu'/doa keluar rumah/membaca ayat kursi setiap kali keluar dari rumah, mudah-mudahan kita dipelihara dan dijauhkan daripada gangguan makhluk-makhluk berniat jahat ini.

Sekadar perkongsian bersama. sharing is caring (^_^) Wallahu A'lam.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

lebaran aidilfitri

crystal balls vs snow balls
famous amos choc chips

Taqabbalallahu minna wa minkum.
3eid Mubarak. Kullu 3am wa antum bi khair.
Selamat hari raya aidilfitri.. njalok ngapuro seng okeh-okeh =D

Yeah, akhirnya berjaya juga meng-update (setelah agak kurang kesibukan raya)

Sangat gembira kerana dapat merasai nikmat 30 Ramadan di Jordan.. alhamdulillah. Hari terakhir puasa adalah cuti, maka, saya pulun membuat sekut2 raya.. famous amos choc chips & crystal balls..yippie!

Malam raya~disambut di rumah Sumi (kang banjir plak kalau duduk sorang-sorang kat rumah..huhu), didatangi kumpulan takbir Melayu oleh syabab final years~14 orang.. ramainyer!! Thanks yea.

usai solat raya di Masjid Yarmuk

1 Syawal~kami bangun awal walaupun tidur lambat, bersiap untuk menunaikan solat raya di Masjid Yarmuk. Sambil berjalan ke masjid, saya sempat berbual panjang dengan mak abah & adik-adik. Miss u all!!!

Khutbah raya yang padat & ringkas~antaranya menekankan perihal akhlak mulia. Selepas itu, kami menziarahi rumah sahabat-sahabat sebatch, adik-adik JUST & Yarmuk dan tak dilupakan, menghubungi kaum kerabat di Teluk Intan pada 1 Syawal.

Selepas asar, sehingga malam bermulalah sesi program raya batch.. setelah daging sate ayam yang dipotong kecilan diperap semalaman, bermulalah sesi mencucuk & sate dibakar. Nyumnyum.. malam adalah masa santapan kami diselangi dengan permainan UNO.. huhu.. so happening!

2 Syawal~Lewat pagi bermulalah gerak kerja tugasan masing-masing untuk Rumah Terbuka Aidilfitri Special from Seniorita to Juniorita~menu utama; laksa Kelantan, mee bandung, mee sup ayam & daging, rendang & nasi impiy. 3jenis minuman & pencuci mulut;agar-agar, triffle, kek dan juga biskut-biskut raya. Alhamdulillah, terima kasih kepada kawan-kawan sebatch yang memberikan kerjasama yang sangat baik & adik-adik tetamu yang sudi datang. Maaf andai ada terkurang.

3 Syawal~Pagi hari menghadiri Rumah Terbuka Suwaileh, selepas Zohor rumah terbuka Musfirah-Syamil, selepas asar akad nikah Annis-Firdaus, selepas Maghrib rumah terbuka Nisa-Marwan, selepas Isya' hang-out bersama-sama kawan-kawan sebatch di rumah KakLyn.

4 Syawal~menziarahi sahabat-sahabat di sakan Mafraq & rumah Munirah-Fikri. Terima kasih yer! Huhu..jalan-jalan raya.

5 Syawal~ber-BBR bersama-sama kawan-kawan sebaya (?) huhu.. memanggang ayam, ikan & hotdog. Menikmati dinner nasi jagung, BBQ, mashed potato & gravy, coleslaw & pudding custard di beranda pada waktu malam diserikan dengan angin sepoi-sepoi bahasa & pengalaman kisah-kisah ghaib zaman sekolah.

6, 7 Syawal dan sehingga habis cuti nanti juga penuh jadual saya, fully booked, ditambah dengan 'aura' SPB-sambutan pelajar baru. Selamt datang adik-adik (^_^)

Sedar tak sedar, hanya beberapa hari sahaja berbaki cuti saya.. oh, saya nak cuti lagi!! Plus, my housemate cik Ku CT dah nak balik ke Jordan..ahlen to Bayt Smiley. Huhu. Bilikmu bilikku sepanjang cuti ni =P

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

060909 vs 060910

060910~Pagi yang agak berangin. Suasana tenang sekali usai qiam, bersahur, solat subuh dan bacaan ma'thurat berjemaah bersama-sama kawan sebatch. Maklumlah, ramadan camping batch final year. Alhamdulillah.

Sebaik kembali ke rumah untuk berkhidmat diri bagi menuju ke KAUH meneruskan rutin harian seperti biasa. Di dalam bas biru, sempat terlelap seketika. Morning report, klinik dan seminar berjalan seperti biasa. Hari ini adalah on-call terakhir saya dan Anis di bulan Ramadan tatkala bergelar medical student, insya Allah. Usai seminar dan menunnaikan solat Zuhur, kami terus menuju ke ER. Melihat-liihat pesakit, membaca senarai nama pesakit yang tertera pada flat skrin di ER. No new admission for Urology pada hari ini. Alhamdulillah, semua sihat-sihat belaka. (padahal, sihat sebab dah nak dekat raya..huhu)

Sedang saya menulis sesuatu di kaunter, siren ambulans kedengaran. Eh, ada pesakit baru! Sakit jantung kot, getus hati saya. Tiba-tiba, datang seorang doc mukim beruniform hijau (lambang on-duty di ER) mencapai telefon bimmbitnya di tepi laci. Klik! bunyi siren bertukar dengan suara orang bercakap-cakap. Haha.. ringtone ambulans menjadi pilihannya.. sangat menghantui hidup.

Sehingga lewat petang, tiada kes Uro yang datang. Banyak pesakit tapi, bukan berkaitan dengan kes yang sepatutnya kami ambil. Setelah penat menanti, segera kami meniki ke dept di tingkat 5, juga sama. Tiada kes Uro yang baru masuk. Oh tuan-tuan (Urology=sakit tuan), silalah datang ke hospital bagi yang sakit. Bisik hati saya.

Kami mengambil keputusan untuk kembali ke rumah hampir jam 5petang, beri laluan untuk masa berehat, iftor dan mengecas kembali tenaga (dan emosi) sebelum kembali ke ER semula selepas Maghrib. Di rumah, saya sempat membaca emel penting yang baru masuk peti inbox saya.

"Wednesday vacation is canceled" Aduhai, cuti 11 hari kini menjadi 10 hari. Inilah satu-satunya cuti sepanjang tahun 6 selain cuti attachment. 'Pesakit tak datang hospital pun, nak raya ni semua jadi sihat'.. saya mengomel sendirian. Saya baru berkira-kira nak buat crystal ball biscuit sebagai tambahan koleksi kuih raya. Isk..isk..habis plan!

Usai iftor dan solat Maghrib berjemaah di Casa Intelek memenuhi janji yang sekian lama tertangguh dengan adik-adik IKIP, kami meneruskan misi ke ER pada malam itu.
Malam terakhir on-call, merasalah 'berterawikh' di ER. sadis! T_T Tiada pahala i'tikaf di malam 28 Ramadan.

Sebaik tiba di ER, doktor mukim (kami menggelarnya doktor ambulanns sebab bunyi ringtone nye adalah siren ambulans) memberitahu kami ada kes di tingkat 5. 'masalik' (bermaksud urology), katanya bersungguh-sungguh. Huhu, terima kasih doktor 'ambulans' yang baik!

Di tingkat 5, kami terserempak dengan doktor on-call masalik~chief resident of Urology. "Ko Urology kan? Amik kes I'mad dan Mahmud. Esok bentang". Blurp!! belum apa-apa dah dapat arahan.

Berjalan mencari pesakit dan mengambil kes, melihat KUB (Kidney Ureter Bladder) pada radiograph di tepi katilnya, melihat khoswah (batu karang yang sangat besar), patutla Right side kidney totally obstructed (severe loin pain), right side pula staghorn appearance (moderate loin pain) pada radiograph tersebut. membaca fail pesakit, memprint segala investigations yang dijalankan ke atas beliau. Oh, sudah hampir 10 malam. Pakcik teksi sudah menanti untuk kembali ke rumah. babai...kepala pun dah berdenyut, mata pun dah berat.. report?? lepas subuh la.. Namun, sebelum masuk ke dalam perut teksi, kami sempat snap beberapa keping gambar, kenangan 'berterawikh di malam 28 ramadan di ER KAUH'.. huhu.

Sebaik sampai di rumah, saya saja menelefon mak. Saja nak bagi missed call, saat penat sebegini, sanagt rindu pada mak. kalau ada arwah embah (nenek), mesti dia tolong urutkan saya seperti dulu.. Al-Fatihah buat embah yang sangat baik pada putu ne (cucunya)

Alhamdulillah morning report berjalan lancar. Setelah membentang kes, cheief resident bertanya, "kholas history sah? (dah habis bentang history kan?)"
Na3am (yea), balas saya kembali.
Ok, good history. Shu differential diagnosis.. shu sabab.. eish..blabla.. bermulalah pertanyaan demi pertanyaan. Erm, tahmid.. soalan senang bagi saya, hehe.. sebab baru lepas baca 'bailey & love' pagi tadi.. tiba-tiba terasa gigih. haha. Perasan!

Sebelum bertolak ke morning report keesokan paginya, saya melefon mak. Bercerita mengenai kisah on-call, kiriman melalui Furqon~my junior (terima kasih daun keladi =P), kisah kuih siput Syahmi dsb..

Me: Mak, penatla. Macam mana nak kerja nanti? Ni baru on-call sekejap dah lembik. kat Malaysia lagi la kejam, 36jam.. pastu kena jaga banyak pesakit. Boleh ke nanti..
Mak: Insya Allah masa kerja mesti boleh punya. Sebelum kerja dah niat, nak cari rezeki halal, insya Allah dipermudah. Doktor kan dapat banyak pahala, berjihad la tu. Semua pekerjaan penat dan sibuk. Insya Allah bila dah sampai masa kerja nanti, managable.
Me: yelah, ikut flow je ek. *sigh

060909~antara tarikh bermakna (^_^) sebulan ramadan di malaysia, berpindah mendiami rumah yang baru renovate dan kehadiran & bermulanya ........ Allah sebaik-baik Pemelihara, insya Allah.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Post Icon

hujung minggu ramadan

Biskut cornflakes

Tiba-tiba tak nak menulis panjang-panjang sebab nak menguli banyak menda.. huhu. Yang pasti, ini adalah weekend terakhir bulan Ramadan di Jordan, insya Allah. Seakan tak percaya, terasa sangat pantas masa berlalu, kini sudah masuk malam ke-26 ramadan..berbaki 5 hari BONUS tawaran Rabb.

Terima kasih kepada adik-adik juniors yang turut membantu membuat sekut-sekut raya ni.. naik lenguh jari den! huhu. Memori membuat kuih raya bersama-sama eh =P

Di saat kita sedang ralit membuat biskut-biskut raya, membeli baju raya dan lain-lain, usah diabaikan solat terawikh dan ibadah-ibadah yang sepatutnya dilakukan dalam bulan Ramadan Al-Mubarak ini. Hargailah nilai Ramadan yang ada sebelum datang harapan untuk menikmati kemeriahan Syawal.

Tak dilupakan, Alhamdulillah kami pelajar tahun akhir berpeluang menikmati cuti raya 11 hari (8-18 September), sooo happy!!! (^_^) Maka, bolehlah meronda menziarahi mantiqah-mantiqah lain jugak..hehe. raya terakhir di perantauan kan..

Oh, esok bermula minggu Urology (sakit tuan) dan 'berkesempatan on-call' sebelum raya (mujurlah bukan pada hari raya,huhu).

"Urology=happy, tengok macam aku," Dr Rami Al-Azab

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS